Dotaz: Dobrý den,
prosím o radu ohledně volby obvodového zdiva.Chystáme výstavbu RD, půdorysné rozměry 7x11+obytné podkroví.Rozhodli jsme se pro použití materiálu Porotherm+izolace.Náš projektant nám doporučuje Porotherm 30+alespoň 15cm izolačního polystyrenu, stavitel doporučuje Porother 44+5cm polystyren.Prosím Vás tedy o radu, které řešení je nejvhodnější z hlediska úspor tepla/kvality stavby/cena.V případě, že by jsme zvolili variantu silnější izolace+slabší zdivo, jaký je nárůst ceny?Předpokládám, že větší tloušťka izolace je nákladnější, než zvolit větší loušťku Porothermu.Moc Vám děkuji za radu.

Odpověď

Rozhodnutí o tom, jaký typ zdiva použít je jistě obtížné. Základní volby jsou - zdivo jednovrstvé nebo sendvičové, tedy zateplené izolací - například vnější kontaktní zateplovaní systém (VKZS).

V obou případech záleží velmi i na tom, z jakých tvarovek (například Porotherm) je obvodová zeď postavená – ať už se jedná o sendvič nebo jednovrstvé zdění. To znamená, je-li použit typ P + D nebo zdivo SI (superizolační), jaký je typ zdící malty, případně omítky. A pak je dalším rozhodujícím faktorem tloušťka dodatečného zateplení u vícevrstvé konstrukce.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Toho lze dosáhnout dvěma způsoby:
První alternativa je použít takové jednovrstvé zdivo, které uvedené podmínky splní – například jednovrstvé zdivo z cihel Porotherm 44 SI na tepelně izolační zdící maltu. Hodnoty jednotlivých systémů zdiva udívá výrobce ve svých technických podkladech, stačí si vybrat. Například v případě výše uvedených cihel na tepelně izolační zdící maltu (s tepelnou vodivostí menší než 0,2 W/m.K a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm s tepelnou vodivostí menší než 0,15 W/m.K, udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K).
Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a řešení detailů (tepelné mosty). Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difuzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. Jednovrstvé zdivo má ovšem nevýhodu v tom, že je zde větší podíl ztráty tepelnými mosty. To lze ovšem jen velmi těžko obecně stanovit, musel by se provést detailnější výpočet lineárních tepelných mostů.

Druhou variantou je použití zdiva s kontaktním zateplovacím systémem. Při volbě zdiva vrstveného s tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 14 cm, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Obvodová konstrukce se posuzuje jednak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difuze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difuzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný. Kondenzace je nebezpečná především ve zděném jádru a pak na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit vážné defekty. To se může stát například ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky. Kondenzaci je nutno ověřovat výpočtem. Tepelné mosty jsou zde poměrně dobře ošetřené.

Z toho vyplývá, že pravdu a lepší návrh předkládá projektant. U této varianty bude patrně i o něco výhodnější cena. Stavitel předkládá variantu nevýhodnou a i technicky nevhodnou. Myslím, že i dražší. Cena by se však musela přesně propočítat pro konkrétně stanovený materiál a dle aktuálních cen. Rozhodně se kloním k variantě Porotherm 30 + tepelná izolace v tl. od 14 cm a více, ale samozřejmě lze použít i jednovrstvé zdění.
V první variantě, použijete-li například cihly Porotherm 30 CB s 10 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,25 (W/m2.K Při tloušťce polystyrénu 15 cm to bude 0,19 (W/m2.K). To již bezpečně vyhoví na doporučení normy.
V případě 5 cm polystyrénu na zdi Porotherm 44 P+D bude hodnota U srovnatelná, ale bude zde vážné riziko kondenzace ve zdivu.




Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Hlásku.
Děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice