Dobrý den, stavíme podkrovní domek a momentálně se rozmýšlíme, zda udělat podlahové vytápění teplovodní či elektrické. Nemáme na pozemku plyn, jen elektriku. Vytápět budeme krbem, který bude mít rozvody po celém době. V podkroví budou radiátory, ale ve spodním patře bychom chtěli po celé ploše podlahové topení. Je kvailtnější a výhodnější teplovodní nebo elektrické? Děkuji.

Odpověď

Ve Vašem dotazu uvádíte, že vytápění bude krbem s rozvody po celém domě. Předpokládám, že máte na mysli krb s teplovodní vložkou a s teplovodními rozvody do topných těles nebo do podlahového topení, ve kterém bude spalováno dřevo.

Technicky je možné konstruovat otopnou soustavu jako kombinaci podlahového topení a klasických otopných těles (radiátorů, konvektorů apod.). Je ale nutno uvážit, že podlahové topení vyžaduje pro provoz teplotu topné vody cca 35 °C, zatím co topná tělesa teplotu vyšší, v současné době podle ustanovení vyhlášky č. 193/2007 Sb. do 75 °C. Provoz takovéto soustavy pak vyžaduje složitější vybavení regulačními a ovládacími prvky, které zvyšují investiční náklady. Přednost je proto dávána jednomu způsobu vytápění.
Krb na dřevo je v současné době provozně nejlevnějším způsobem vytápění. Pokud bude krb sloužit jako centrální a trvale používaný tepelný zdroj, bylo by neekonomické budovat zároveň další otopný systém v podobě elektrického podlahového topení. Zvýšil by se tím investiční náklad a zároveň by byly v porovnání se spalováním dřeva vyšší i náklady provozní.

Pokud by byl krb používán pouze příležitostně, byly by rozvody po celém domě využívány rovněž pouze příležitostně. Pak by bylo možné využívat teplo z krbu pro teplovzdušné vytápění a jako trvalý tepelný zdroj zvolit jiný způsob vytápění, např. tepelné čerpadlo s podlahovým vytápěním, nebo kotel na pelety s klasickými topnými tělesy.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Hanáková. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice