Dotaz: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,která izolace je lepší na izolování stěn v dřevostavbách celuóza nebo ted moderní stříkaná pur pěna?
Děkuji

Odpověď

Uváděné izolační materiály, tj. stříkanou PUR pěnu a Climatizer plus můžeme porovnávat z energetického hlediska podle tepelně izolačních vlastností a podle dalších udávaných vlastností.

U PUR pěny udávají výrobci a dodavatelé koeficient tepelné vodivosti v rozmezí 0,023 – 0,03 W/m.K. Udávají i další výhody, zejména chemickou odolnost a odolnost proti plísním a houbám.

U Climatizeru plus je u foukané izolace udáván koeficient tepelné vodivosti 0,0368 W/m.K, tedy téměř shodný s PUR. U nástřiku pak 0,4 W/m.K, což je oproti PUR pěně horší. Záleží tedy na způsobu aplikace tohoto materiálu Zbývající vlastnosti, zejména chemická odolnost a odolnost proti plísním a houbám jsou rovněž udávány jako vyhovující.
Pro použití pro izolaci stěn je nutné, aby izolace zůstávala trvale po celé ploše izolované stěny. Tento požadavek je splněn u stříkané pěny, která vyplní veškerá místa ve stěně mezi vlastní stěnou a vnitřním povrchem a vlivem lepivosti zůstává na těchto místech trvale. Pro aplikaci Climatizeru plus je nutno udělat v konstrukci stěny taková opatření, aby izolační materiál postupem doby neměnil polohu (nesesedal), čímž by se izolační vlastnosti stěny jako celku zhoršovaly.

Pro porovnání obou materiálů budou rovněž důležité pořizovací náklady. Jejich výši je možno porovnat ale až při nabídce konkrétních firem.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den pane Mateji. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice