Dobrý den, v letošním roce byla u nás ve vsi dána do provozu kanalizace odpadních vod. Již v počátku jejího budování se mi do sklepa začala stahovat podzemní voda. Do té doby jsme tam mívali vždy pouze vlhkou podlahu. Nyní mi tam při každém dešti prosakuje voda, která tam i několik týdnů po dešti. Už když kanalizaci budovali, voda jim byla stále v patách. Nad námi se spojuje kanalizační větve z celé obce. Myslím si, že voda z celé vesnice teče podél potrubí a bohužel u nás se rozlévá. Bydlím totiž ve svahu a logicky voda vždy teče z kopce. Kontaktovala jsem neprodleně OÚ a vedoucího stavby. On tvrdil, že to není možné. Později nechal vybudovat 3 jílové pásy, ale to vůbec nepomohlo. Chtěla bych vědět, jestli je možné, aby průsak způsobila kanalizace a pokud ano, jak postupovat při jednání s OÚ, neboť kanalizace už je zkolaudována a obec je jejím správcem. Děkuji za odpověď.


Odpověď

Toto jsou obtížné rady, co s tím. Logicky, nová kanalizace je dokonale těsná, nefunguje jako drenáž (aby zčásti odváděla průsakové vody). Kanalizační potrubí je po celé délce obsypané prosívkou a tak skutečně propustná prosívky může fungovat jako přivaděč průsakové vody s kopce dolů až k vašemu domu…. Já jsem podobný případ zažil pouhou výměnou betonových netěsných trub za nové naprosto utěsněné. Problém je ale v důkazech. Dokažte, že to opravdu tak je. Jako důkaz by fungoval znalecký posudek, museli byste si jej objednat a zaplatit. Když nebude vůle to řešit, tak si protistrana objedná protiposudek a vy jste na vsi, takže možná dostanete nálepku potížistů, aby vás utlumili…. Nic moc radostného.

Ale v klidu si sedněte a začněte konat, jako byste se opravdu chystali jít s tím k soudu. Tedy založit desky, do nich po každém dešti založit fotografie sklepa, sehnat případně staré fotografie. Na každou je třeba napsat datum. A písemně požádejte o kontrolní prohlídku, do zápisu naprosto v klidu napište v krátkých bodech k čemu dochází. Zůstaňte bez emocí, pokud tam zástupce obce uvede, že si vymýšlíte nebo něco podobného. Prostě protokol bude důkaz, že to chcete řešit smírem. Advokáta na první jednání bych nebral, to má dost času….

Další otázka je jak závadu odstranit. To je potřeba konzultovat s projektantem přímo na místě. Opravdu jílové „clony“ mohou pomoci, ale je otázka, zda je tam dost místa. Může pomoci drenáž…

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování