Dotaz: Dobrý den, na mém pozemku stojí cizí (zemědělská) stavba, která není zapsána na LV, je bez čísla popisného nebo orientačního a do této doby ji využívalo zemědělské družstvo. Dlouhou dobu ZD neplatilo nájem za pozemky a nyní se rozhodlo zaplatit za 5 let zpátky na základě smlouvy, kterou jsem jako majitel neakceptoval. Na následné kontaktování dopisem za účelem dohody na nájemném nereagovali. ZD se nyní chystá ukončit svou činnost v tomto areálu a proto by mě zajímalo, jakým způsobem můžou nakládat se stavbou, kterou považují za svou? Již jsme zaznamenali snahy budovu prodat. Jakým způsobem by museli prokázat své vlastnické právo, pokud nejsou jako vlastník uvedeni v katastru nemovitostí? Potenciální kupec se mě snažil kontaktovat s tím, že by družstvo před samotným prodejem chtělo z mé strany uznat jejich vlastnictví budovy. Pokud bychom požádali soud o rozhodnutí o neoprávněné stavbě, máme šanci na nařízení odstranění stavby na náklady ZD, které stavbu v minulosti zřídilo? Předem děkuji za jakékoli doporučení, jak postupovat nebo kontakt na advokáta z Prahy, který se dané problematice věnuje.

Odpověď

Dobrý den,


ano, na Vámi uvedený problém se podle všeho vztahuje § 130 a § 134 občanského zákoníku, a to i v situaci, že jde o problém mezi Vámi a obcí, přičemž dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR 22 Cdo 837/98 je i pozemek, který je částí parcely, způsobilým předmětem vydržení vlastnického práva.


Pokud jste tedy jak Vy, tak původní majitel pozemku byli s ohledem ke všem (!) okolnostem v dobré víře, že jste vlastníky celé zahrady (tedy včetně samostatného pozemku o velikosti 75 m2), a ke zjištění, že vlastníkem pozemku o výměře 75 m2 je obec, došlo až v současné době, pak by bylo možné aplikovat příslušná výše uvedená ustanovení občanského zákoníku.


Za daných okolností byste se tedy musela domáhat u soudu určení, že jste vlastníkem i pozemku o výměře 75 m2 s tím, že jste vlastnictví k tomuto pozemku vydržela, protože jste po celou dobu trvání byla s ohledem ke všem (!) okolnostem v dobré víře, že jste jeho vlastníkem a nikdy o tomto nebyla pochybnost dobrou víru vylučující. Tuto skutečnost by mohli příp. potvrdit i Vámi navržení svědci či další důkazní prostředky.


Bez příslušných dalších potřebných dokumentů bohužel není možné k Vaší situaci podat konkrétnější stanovisko.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář