DOBRÝ DEN BYDLÍM VE ZDĚNÉM RODINNÉM DOMĚ VYTÁPĚNÉM PLYNOVÝM KOTLEM ALE VZHLEDEM KE STÁLE SE ZVYŠUJÍCÍM PROVOZNÍM NÁKLADŮM UVAŽUJI O KRBOVÉ VLOŽCE S VÝMĚNÍKEM-POTŘEBOVAL BYCH VĚDĚT ZDA JE MOŽNÉ PŘIPOJENÍ NÁ STÁVAJÍCÍ ROZVODY ANIŽ BY SE MUSELI ZNOVU KUPOVAT/EXPANZNÍ NÁDOBA,OBĚHOVÉ ČERPADLO ATD.
PLYNOVÉ TOPENÍ BYCH CHTĚL SAMOZŘEJMĚ ZACHOVAT
PLYNOVÝ KOTEL MÁ 24KW . JAKOU KRBOVOU VLOŽKU BY JSTE MI PORADIL?
DĚKUJI ZA ODPOVĚDˇ

Odpověď

Neuvádíte typ stávajícího plynového kotle, nicméně tento kotel bude jistě vybaven jak expanzní nádobou, tak i čerpadlem. Výkon 24 kW je poměrně velký, odpovídá velkému a špatně zateplenému domu.

V případě osazení krbové vložky s výměníkem bude nutné u ní osadit teplotní čidlo topné vody a čerpadlo ovládané čidlem. Také vlastní expanzní nádobu, dochlazovací smyčku (nízkoteplotní koroze) a pojistný ventil.

Vzhledem ke složitější regulaci a zvolení vhodného souběhu i propojení na otopnou soustavu doporučuji nechat si zpracovat projekt ÚT od projektanta specialisty na ÚT. Ten by měl naznačené problémy vyřešit. Vycházet bude ze stávajícího projektu ÚT a výpočtu tepelné ztráty, pokud není dokumentace stávajícího provedení k dispozici, měla by se soustava zaměřit.

Pak je potřeba posoudit místnost, kde bude krbová vložka, je nutno zvážit podíl tepla sáláním krbové vložky (to by mělo odpovídat tepelné potřebě místnosti, ale u malých prostor zde pak často dochází k přetápění). Vhodný typ vložky bude ten s převahou výkonu do vody, ale výběr i stanovení vhodných výkonů (poměru) musí provést projektant ÚT.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice


Dobrý den:Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice