Dobrý večer.



Hledal jsem tady nějakou radu, která se týká topení kotlem na tuhá paliva a elektrokotlem, ale nenašel. O co mi jde? Mám v kotelně kotel/viadrus u22/ a v bytě elektrokotel Protherm. Někde jsem slyšel, že jde kotlem na pevná paliva předehřát topný systém a teprve používat elektrokotel. Zkusil jsem to následovně. V kotli jsem zatopil malým množstvím dřeva, teplota se zvedla natolik, že mi sepnulo čerpadlo a prohřálo vodu v topném systému. V bytě se zvedla i teplota vzduchu. Když dohořelo dřevo, teplota na kotli byla cca 60 °C, zavřel jsem ventil nad čerpadlem a vypnul ho. V bytě jsem zapnul elektrokotel, ale ten reagoval až na nastavenou teplotu. Po chvilce termostat zapnul kotel a ten začal nahřívat, ale ne dlouho, protože dosáhl požadované teploty. Myslíte, že by to byl dobrý způsob jak ušetřit elektřinu? A pokud by to šlo, není třeba si pořídit nějaký ventil/třícestný/?



Děkuji vám za vaše názory



Kocjan


Odpověď

Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Ke skutečnosti, že mám možnost topit elektrickým kotlem nebo kotlem na tuhá paliva, bych přistupoval podle okolností takto:

Mám do toho chuť, topím kotlem ve sklepě, nemám do toho chuť, necítím se dobře, nebo dokonce marodím, pustím elektrokotel.

Je taková zima, že elektrokotel nestíhá, přitopím si v kotli ve sklepě .

Je taková zima, že byt přes noc úplně vychladne, pustím si na noc elektrokotel.

Jedu na zimní dovolenou, aby dům nepromrzl, zapnu elektrokotel.

Venku není ani teplo, ani zima. Má cenu zatápět v kotli a dusit ho? Zapnu elektrokotel.

Vámi popsaný způsob šetření bych zrovna nedoporučoval. Pokud už bych chtěl takto kotle kombinovat za účelem šetření, dělal bych to právě naopak. Zapnul bych elektrokotel, aby se nahřála otopná soustava a pak teprve bych zapálil kotel na tuhá paliva. Neustálé střídavé nabíhání a chladnutí mu určitě nedělá dobře. Roztápění je neustálený proces s nízkou účinností spalování a vysokou produkcí emisí. Obecně se po celou dobu se vrací studená zpátečka, na teplosměnné ploše kondenzují spaliny a vzniká nízkoteplotní koroze, která snižuje životnost kotle. Litinový kotel je naštěstí odolný. Protože topení přímo elektřinou je drahé a bude čím dál dražší, omezil bych jej na dobu nemoci, dlouhodobé nepřítomnosti nebo vyšších venkovních teplot.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování