Dobrý den. Máme starší dům a ve střeše máme vikýřové (pultové) okno které jsme z vnější strany zateplili 4cm polystyrénem.Když jsou venkovní teploty okolo 0 až +5 C tak nad oknem v horní části kde už polystyrénové zateplení končí a začíná střešní palubkové podbití tak nám tam vytéká voda ale střechou nezatíká. Neporadili by jste nám včem je chyba? Předem děkuji.

Odpověď

Podle Vašeho popisu se zjevně jedná o kondenzaci vlhkosti ze vzduchu (vodních par) na chladných místech konstrukce střechy. Bohužel neuvádíte, zda mezi palubkovým podbitím a vlastní střechou je tepelná izolace. Předpokládám, že nikoliv, takže jsou tam splněny podmínky ke kondenzaci vzdušné vlhkosti. Případně je konstrukce střechy opatřena z vnitřní strany parozábranou se stejnými důsledky. Na vikýřovém okně ke kondenzaci nedochází, protože tam se pohybuje povrchová teplota vlivem tepelné izolace nad rosným bodem.

K odstranění kondenzace by bylo nutno umožnit prostup vodních par do venkovního prostoru použitím paropropustných materiálů, případně, podle používání prostoru pod střechou, opatřit střechu tepelnou izolací.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na vytékání vody nad vikýřovým oknem uvádím:

Energy Centre České Budějovice