Dobrý den, prosím o radu ohledně řešení skladby sníženého stropu v novostavbě koupelny s ohledem na zateplení a ochrany proti kondezaci. Současná situace jsou trámky 7x9cm v rozteči 80cm, nad nimi prkna v tl.2 cm a nad prkny OSB desky 1,3cm..Nad kopelnou je je ještě ve stejném půdorysu úložný prostor. Lze vyřešit tak, aby byly dřevěný strop-trámky+prkna zespoda viditelné(vhodný nátěr)? Pakliže ne, může se mezi trámy vložit minerální vata, poté směrem dolů parozábrana a jako podhled položit OSB desky? Jiná řešení? Děkuji předem, s pozdravem Pokorný Michal

Odpověď

Rozhodující je to, zda se nad koupelnou jedná o vytápěný prostor, nebo prostor nevytápěný, případně temperovaný nebo s jakým rozdílem teplot.


Podle toho se bude řešit strop s ohledem na tepelnou izolaci (tloušťka tepelné izolace) a prostup vodní páry z koupelny.(parotěsné vrstvy).
V případě vytápěného prostoru se shodným režimem vytápění nejsou zásadní požadavky na tepelnou izolaci. Koupelna ale bude vytápěna spíše na vyšší teplotu (24°C) a bude zde často i vyšší vlhkost. Proto bude dobré strop nad koupelnou řešit s parozábranou a nějakou tepelnou izolaci vložit.

Tloušťka tepelné izolace vychází z normových požadavků - závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu (nebo mezi prostory s rozdílnou teplotou). Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Například - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop z vytápěného k nevytápěnému prostoru 0,60 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce 0,30 až 0,20 (W/m2.K). Pro splnění doporučené hodnoty by to znamenalo 10 cm tepelné izolace na bázi minerální vaty nebo EPS.

Mnohem přísnější by to bylo v případě nevytápěné půdy - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop k půdě 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard 0,15 až 0,10 (W/m2.K). To by odpovídalo pro splnění doporučení 20 cm souvisle položené izolace bez přerušení roštem nebo jinými tepelnými mosty.

Provedení zateplení dle Vašeho popisu s parozábranou zespodu na podhledu je celkem správné. V případě parozábrany je důležité, aby tato byla provedená správně. Je možno provést ji jako fóliovou, ale je potřeba si uvědomit, že její správná funkce je závislá na dokonalém provedení těsnosti. To znamená vzduchotěsně přelepit všechny spoje a návaznosti na okolní konstrukce, prakticky se to poměrně obtížně provádí, pokud spoje fólie nejsou podložené, aby se daly dobře slepit. Dále je problém s vedením elektroinstalace ke světlům skrz parozábranu a veškeré další perforace sponkami, vruty apod., které ji znehodnotí.
Druhým řešením by bylo ponechat trámky a prkna viditelné, vhodným nátěrem může být i lazura, dobré by bylo ošetřit je předem (především plochy skryté v konstrukci) chemicky (Bochemit, Lignofix). Parozábranu provést na OSB desky, které by mohly být rovněž parotěsně přelepeny ve stycích hran. Nahoru pak tepelnou izolaci v potřebné tloušťce (např. 10 cm EPSnebo MV k nevytápěnému vnitřnímu prostoru) a pak podlahu (beton, desky apod.). Koupelna musí být dobře větraná, nejlépe ventilátorem.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice