Dotaz: Dobrý den, postavili jsme domek z KMB Sendwix, a jako zateplení nám byla doporučena KM Betou minerální vlna, v tloušťce 20cm. Ta je ale hrozně drahá, na rozdíl třeba od polystyrenu, který nám doporučuje stav. firma (údajně EPS 70 nebo EPS 100F). Jaký je prosím Váš názor? Máme si radši připlatit? Prý teď už polystyreny dělají i tak, že dýchá, ale já tomu moc nevěřím... Moc děkuji za odpověď! M. K.

Odpověď

Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.
Polystyrén má na rozdíl od minerální vaty v řadě parametrů zcela odlišné fyzikální vlastnosti.

Pro prostup vzduchu a vodní páry je používána fyzikální veličina faktor difúzního odporu. Toto označení vyjadřuje schopnost materiálu propouštět vodní páry difúzí v porovnání se stejně tlustou vrstvou vzduchu ve stejných fyzikálních podmínkách. Je tedy veličinou bezrozměrnou. Právě tato veličina tedy jistým způsobem popisuje vlastnost “dýchání materiálu”. Čím menších hodnot dosahuje, tím snadněji dochází k difúzi vodních par skrz materiál.

Faktor difúzního odporu pro minerální vaty (stejně tak vaty ze skelné vlny nebo kamenné vlny) se pohybuje v rozmezí 1 až 1,4. U pěnových polystyrénů typu EPS (expandované) se pohybuje v rozmezí 20 až 100. Záleží na typu polystyrénu, především jeho objemové hmotnosti. To je tedy podstatný rozdíl. Je ovšem potřeba vzít do úvahy, že do konstrukce svými difúzními odpory přispívají i všechny ostatní materiály. Například vlastní zdivo z vápenopískových bloků má faktor difúzního odporu kolem 15 až 20, lepící stěrky kolem 20 a více, tenkovrstvé omítky na kontaktní zalepovací systém cca 15 apod.

Konstrukce zateplená polystyrénem je tedy z hlediska prostupu vodní páry horší, avšak prakticky to tak velký rozdíl neznamená. Uvádí se, že prostupem obvodovou stěnou se realizuje cca 4 až 6 % odvodu vodní páry z interiéru. Zbytek je zajištěn ostatními konstrukcemi, ale především (až 90%) větráním okny a netěstnostmi konstrukce. V případě utěsněných pasivních domů nebo nízkoenergetických domů vybavených rekuperací se tak děje vzduchotechnikou. Minerální vata má však výhodu i v požárních vlastnostech, na rozdíl od EPS není hořlavá. Rovněž je schopná lépe odvětrávat případný kondenzát, který se v konstrukci objevuje. Zde záleží i na orientaci vláken. U desek s kolmo orientovanými vlákny je to z hlediska vysýchání výhodnější, ale zase o něco klesá součinitel tepelné vodivosti λ, který se u těchto desek blíží k 0,5 (W / m.K). Bude tedy potřeba ověřit z technického listu faktor difúzního odporu konkrétního typu polystyrénu. U fasádních polystyrénů (značení F) je většinou uváděna hodnota 20 až 40 s odvoláním na požadavek ČSN EN 13 163 Tepelně izolační výrobky pro stavebnictví. Tvrzení že polystyrén „dýchá“ je potřeba brát s rezervou. Menší odpor pro prostup vodních par uvádí výrobce děrovaných polystyrénů, které jsou součástí zateplovacího systému Baumit Open.

Z hlediska požadavků normy ČSN 73 0540-2, která rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) - požadovanou a doporučenou, je návrh tloušťky izolace 20 cm dostatečný – Technický podklad Sendwix uvádí U v rozmezí 0,181 až 1,183 (W/m2.K). Minimální požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) dle ČSN pro obvodovou stěnu je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Jste tedy na parametru standardu nízkoenergetického domu.

Dobrý den paní Křiklánová.

Energy Centre České Budějovice