Dobrý den.Chci zateplit starou chalupu.Jedná se o kamenné zdivo 70-80cm silné.Zdi jsou bez základů.Po obvodu je dům obkopán,obsypán makadamem s odvětrávacím(vysoušecím) systémem z plast.trubek.Zateplení chci provést do předsazeného roštu – takzvanou provětrávanou fasádu.Dotaz na Vás je ohledně materiálu.Chtěl bych použít na první metr odspoda,(po celém obvodu domu,)děrovaný polystyren Baumit Open S,protože v této výšce(do 1m)je zdivo vlhké.A na zbývající dva metry běžný polystyren EPS(od 1m výšky je zdivo naopak naprosto suché).Tlouštka izolace bude 16cm-podle technické normy.Vím,že se na kamenné zdivo doporučuje do předsazeného roštu použít minerální,nebo kamennou vlnu.Vzhledem k tomu,že výška fasády bude pouhé tři metry,domnívám se,že bych mohl použít na zateplení pouze polystyren(včetně Baumitu Open S do spodní části).Čili dotaz zní-mohu za těchto podmínek použít polystyren zateplení celé fasády.Děkuji

Odpověď

Rozhodující pro volbu systému zateplení teď bude účinnost odvětrávacího systému, tedy to, jak se podařilo vlhkost kamenného zdiva snížit.

Před vlastním provedením zateplení je tedy potřeba zjistit a vyhodnotit jeho vlhkost a salinitu.
Při vlhkosti zvýšené (nad 5%) již nelze používat kontaktní lepené systémy a zvýšená vlhkost zdiva zde určitě bude. Pro použití systému se sanačním účinkem s děrovaným polystyrénem Baumit Open S je akceptovatelná vlhkost do cca 7%. Výrobce stanovuje i maximální hodnoty salinit pro jednotlivé soli.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně drahé materiály a měla by být jistota správného postupu, doporučuji Vám oslovit technického zástupce některého z výrobců sanačního systému. Většinou v rámci nabídky a technické specifikace dodávky zateplovacího sanačního systému provedou jednoduchý průzkum zdiva. Ale především odebrání vzorků pro stanovení vlhkosti a salinity. To bude určující.

Pak lze použití šedé, difúzně otevřené (děrované) fasádní desky na polystyrénové bázi. Nabízejí se výrobky Baumit Open Reflect (Baumit) nebo EPS-F-Clima (Weber) a jistě i další výrobci. Tyto desky mají tepelnou vodivost λ 0,031 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 10. Vysoká propustnost pro vodní páru a malá nasákavost je příznivá z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci, ke které by v takto zateplené stěně nemělo docházet.

V případě, že vlhkost bude vyšší, lze provést systém provětrávané fasády s obkladem třeba jen na soklové části.
Pokud bude potřeba vlhkost snížit více a rozhodnete se pro další odvlhčovaní opatření, doporučuji nechat zpracovat projekt odvlhčení od specialisty se zkušenostmi v tomto oboru.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice