Dobrý den,koupili jsme si dřevěnou rekreační chalupu,kterou budeme jako předchozí majitel užívat k trvalému bydlení.Potřebovali bychom poradit jaký je možný způsob zateplení z venku i ze vnitř.Nebo zda je izolace stěny dostatečná.Obvodová stěna se skláda z vnitřní dubové lišty svislé,nepískové lepenky R-400,nosný rošt vodorovný tl.22 mm,izolace prefizol 2*60mm,nosný sloup 120*140mm,opět nepísková lepenka r-40,vnější obklady jsou smrkové vodorovné palubky natřené luxolem.Když jsme se tam byli letos podívat v těch největších mrazech bylo uvnitř 0 stupňů.Chalupa je stará asi 11 let a 2 roky neobývaná.Postavená je na betonových patkách s větrací mezerou a zateplena prefizolem 100+80 mm.Je možné z venku dát polystyrén nebo je vhodné nechat chalupu větrat?Také bychom radi věděli co a jak použít na ošetření dřeva,abychom zabránili plísním,jiným škůdcům a mohli se v klidu nastěhovat?Děkuji Čech Pavel

Odpověď

Při zateplení chaty z vnější strany bude lépe použít paropropustnou tepelnou izolaci do roštu, aby bylo zachováno odvětrání konstrukce.
Polystyrén bych tedy nedoporučoval, nepískovaná lepenka pod vnitřním obkladem absolutně nemůže fungovat jako parozábrana. Stávající tepelná izolace v tloušťce 12 cm mezi nosnou konstrukci není z pohledu současných požadavků na izolační schopnost dostatečná.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu lehkou (dřevěnou) 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Stávající stěna bude mít U někde na hodnotě 0,45 až 0,40 (W/m2.K) a to je o dost méně než minimum. Při zateplení zvenku by bylo vhodné odstranit vnější palubkový obklad a nepískovanou lepenku. Pak bude možno s zkontrolovat stav dřeva nosné konstrukce, případné narušené prvky vyměnit a pak vše chemicky ošetřit. Sortiment prostředků je široký – Lignofix E-Profi, Bochemit, Deron a další. Chemické ošetření potřebují zakryté prvky. Dodatečná izolaci zvenku bude vložena do nového dřevěného roštu a bude se postupovat systémem odvětrané fasády, tedy mezi tepelnou izolací a fasádním obkladem bude větraná mezera 4 cm, tepelná izolace bude chráněna protivětrnou fólií (například Dörken – DELTA-FASSADE PLUS). Pro dosažení doporučení dle normy tloušťka dodatečné izolace alespoň 14 až 16 cm (celkem tedy bude 28), opět na vláknité bázi (Rockwool, Ursa apod.)

Druhou variantou je zateplení zevnitř. Nevýhodou je zmenšení vnitřního prostoru, výhodou to, že by byla provedena nová funkční parozábrana. Spíše bych opět doporučil demontovat vnitřní obklad a lepenku a provést kontrolu nosné konstrukce. Pak tepelnou izolaci v dané tloušťce (14 až 16 cm) zevnitř, pak parozábranu a vnitřní obklad.
Důležité je, provést dobře parozábranu, která musí zabránit prostupu vody (vodní páry) do konstrukce, nebo jejímu významnému omezení. Toho lze dosáhnout co nejdokonalejším provedením paronepropustné fólie pod palubkový obklad (před tepelnou izolaci, tedy na vnitřní líc zateplované konstrukce). Cílem je zabránit prostupu vlhkosti do konstrukce, kondenzace u dřevěných konstrukcí je nepřípustná. Pokud je dřevo dlouhodobě vystaveno vyšší vlhkosti (20%), může být bioticky napadeno.
Parotěsná fólie by měla mít ekvivalentní difúzní tloušťku Sd větší než 150 (většinou hliníkové fólie) a musí mít vzduchotěsně lepené spoje a návaznosti na okolní konstrukce (strop, podlaha) a dále bez neutěsněných prostupů a minimem perforací. Proto bude vhodnější na ní osadit ještě latě, aby nebyly díry od každé palubky. O provádění parozábran naleznete více v jiných odpovědích v poradně, nebo v technologických návodech výrobců fólií.

Tepelná izolace v podlaze 18 cm Prefizol jakž takž splňuje požadavek zmiňované ČSN na izolaci na terénu. Pokud je tam větraná mezera, tak již ne a mělo se přidat. Zvažte rovněž dodatečné zateplení střechy, pro dosažení doporučení dle ČSN se pohybují tloušťky tepelné izolace ve střeše nebo na půdě kolem 30 až 36 cm – viz. jiné odpovědi v poradně.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice