Dobrý den, mám dotaz ohledně zateplení staršího RD, který se svou severní stranou nachází na hranici pozemku. Soused nám nechce povolit zateplení této severní zdi. Existuje nějaká možnost, jak zateplení provést bez jeho souhlasu? Např. existuje izolační materiál o tloušťce nepřekračující sílu omítky, kterým lze nahradit běžně používané zateplovací desky? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Stanovisko Vašeho souseda, který nechce vydat souhlas se zateplením severní strany Vašeho domu, který je situován na hranici sousedícího pozemku, je pro mne nepochopitelné. Je nutno vzít v úvahu, že se jedná pouze o cca 15 cm izolačního materiálu, který by zasahoval do sousedního pozemku. Vzhledem k běžným výměrám parcel pro rodinné domy, je plocha zabraná touto dodatečnou izolací ( cca 0,15 x 10 m ) a zasahující do sousedního pozemku zcela zanedbatelná. Určité dočasné omezení by znamenaly montážní práce ( stavba lešení, přísun materiálu), ale toto omezení by bylo opravdu pouze dočasné a po vzájemné dohodě by bylo možno je kompenzovat finanční náhradou.

Uvedeným nesouhlasem Vás soused omezuje v nakládání s Vaším majetkem. Nebude-li možná dohoda, bude nutno řešit tuto situaci soudní cestou.

Zateplovací materiál, který by v síle běžné omítky několika málo cm měl stejné izolační vlastnosti jako cca 15 cm polystyrénu nebo minerální vaty a byl finančně dostupný, není znám. I v takovémto případě by však byla nutná stavba lešení a vstup montážních pracovníků na sousedící pozemek.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice