Dobry den chtel jsem se zeptat na zatepleni strechy respektive jestli je mozne pouzit misto parozabrany difuzni folii o hmotnosti 150-170g. Chtel bych zateplit sedlovou strechu. Slozeni strechy je krokve,desky na deskach stresni folie late a plechova krytina.Mezi krokve bych chtel dat mineralni vatu knauf classic 044 tloustky 15cm.Misto parozabrany pouzit difuzni folii o hmotnosti 150-170g a na to prijde sadrokarton. Jemozne to takhle poskladat? Dekuji Blahovec

Odpověď

Účelem parozábrany je zabránit pronikání vzduchu resp. vodní páry ve vzduchu obsažené do tepelné izolace. Aby tato zábrana byla dokonalá, vyvádí se parozábrana až na stěny a přesahy jednotlivých pásů folie se pečlivě přelepují vhodnou lepící páskou.

Difuzní folie umožňuje prostup vlhkosti (vodních par), chrání ale před přímým zatékáním vody. Její možnost použití je proto pod krytinou střechy kde zabraňuje protékání deˇšťové vody při poškození krytiny.

Použití difuzní folie místo parozábrany by umožnilo pronikání vodní páry do tepelné izolace, kde by mohlo docházet ke kondenzaci. Takto vznikající voda by zhoršovala tepelně-izolační vlastnosti použité izolace, případně by tuto izolaci zcela zničila.
Použití difuzní folie místo parozábrany proto nelze doporučit.

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice