Zateplení stropu -rosný bod?

Dobrý den potřeboval bych poradit se zateplením stropu pod nevytápěnou půdou. Toto zateplení jsem již provedl, skladba stropu ze spodu je (do budoucna sádrokarton) zatím Parotěsná reflexní bublinková folie Sunflex přisponkovaná ke stropním trámům tl.18cm(veškeré spoje a dírky přelepeny parotěsnou paskou, kolem zdiva tmelem)mezi trámy 20cm minerální vaty, nad trámy rastr ze střešních latí tl 5cm a záklop ve formě dřevotřískovích tabulí tl.18mm. Půda bude sloužit jako úložný prostor. Před pár dny jsem začal poprvé v domě topit, při kontrole půdy jsem zjistil vysokou vlhkost pod záklopem, tady ve vatě, záklop ze spodu dokonce začíná plesnivět. Jedná se nejspíš o tvoření rosného bodu ve vatě, dá se tomuto nějak zabránit? Jak je možno strop nebo záklop odvětrat? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Do Vámi popsané konstrukce stropu k dřevotřískovým deskám použitým jako vrchní vrstva stropní konstrukce proniká teplý vzduch z vytápěného prostoru s určitým obsahem vlhkosti, která je dána jeho teplotou a to i přesto, že je strop zespodu opatřen parotěsnou folií. Na vrchní stranu desky pak působí teplota z nevytápěné půdy. Pokud teplota spodní strany desky klesne pod rosný bod vlhkost ze vzduchu kondenzuje, deska je vlhká a působením vlhkosti dojde po určité době k jejímu znehodnocení.

Vlhkost pronikající konstrukcí stropu musí mít volný průchod od prostoru půdy případně de venkovního prostoru. Použití dřevotřískových desek proto není vhodné. Místo dřevotřískových desek, které prostupu vlhkosti brání, by bylo vhodnější použít prkna s mezerami mezi nimi případně nad izolací provést pochozí dřevěné lávky, které umožní pohyb po půdě.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na stavební provedení stropu sděluji:

Energy Centre České Budějovice