Dotaz: dobry den, mam dotaz na zatepleni drevene chaty. budeme zateplovat podkrovi, stitove zdi maji venkovni obklad z palubek, dale je ter papir a pobiti vse na konstrukci tramku 10x10cm. jedna se o chatu k rekreaci, proto jsme zamysleli dat paropropustnou folii mezi tramy, dale 10 cm izolace ursa, parotes a dalsi 4cm izolace.. otazka je zda je tato skladba v poradku a zda jeste na dodatenou 4 cm izolaci dodavat dalsi parotesnou folii? vnitrni obklad bude z desek SDK na kovovem rostu prichycene na primych zavesech. dekuji mnohokrat za radu. tereza kalova

Odpověď

V daném případě se Vám patrně jedná jak o zateplení štítové stěny, tak následně i střešního pláště a šikmin.

Pokud jde o štít, nevidím zásadní důvod vkládat mezi nosné trámky paropropustnou fólii. Ochranu štítu před zaháněním deště by měl stále ještě plnit térový papír, který je na bednění a na něm palubky. Je-li zde však nějaký problém se zatékáním, bude lepší palubky na štítech demontovat a térák nahradit vysokodifúzní fólií, která bude plnit funkci pojistné hydroizolace a palubky dát nově na rošt, aby případná voda mohla někudy a někam stékat. Zde se používají fólie paropropustné, které jsou určeny pod kontralatě střešního pláště. Nedovedu si dobře představit, jak by se tato fólie dávala zevnitř mezi trámky nebo nějak přes ně.

Pak již lze provést izolaci štítů dle doporučených postupů včetně parozábrany. I když se jedná o chatu, nově navržená skladba by měla odpovídat současným požadavkům na tepelné izolace. Návrh tloušťky tepelné izolace vychází ze současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro zateplení podkroví (střecha šikmá do 45°) je minimální požadovaná hodnota U 0,25 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). U štítu se jedná o požadavek jako pro dřevostavby, tedy minimálně U 0,30 a doporučení 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k další životnosti chaty a střechy bych doporučil jít na hodnotu doporučenou, nebo těsně pod. Znamená to použít izolace u štítu alespoň 20 až 25 cm a ve střeše 25 až 30 cm. Navíc kvalitní parozábrany jsou poměrně drahé a pracné, tak ať je pod ní dost izolace.

Dále je nutné před zakrytím provést kontrolu stavu dřeva, v případě pochyb přizvat specialistu na biotické napadení dřeva a ošetřit přístupné dřevo chemickými prostředky.
Novou izolaci na bázi minerální nebo kamenné vlny (Orsil, Rockwool, Ursa) pak osadit v tloušťce na výšku trámků štítu (10 cm) nebo krokví. Pak bych doporučil další dřevěný rošt z latí, který vymezí 12 až 14 cm pro vložení další tepelné izolace. Nyní by následovala parotěsná fólie - skladba musí mít kvalitně provedenou parozábranu a její umístění je dobře řešit s ohledem na vedení instalací. Rozhodně není správné vést například kabely elektrické instalace a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a vlastním SDK obkladem. Tam jsou umístěny rozvody a svítidla, parozábrana pak je neporušena. Parozábranu je potřeba vložit do konstrukce co nejblíže spodnímu líci. Jako parozábrany se používají fólie s vysokým difúzním odporem (sd > 100 až 150). Prodávají je stavebniny, nebo je lépe vhodný typ pořídit přímo od technického zástupce výrobce těchto fólii (Nicofol, Jutafol, Isocell apod.). Dále je potřeba k folii pořídit vhodný spojovací materiál (těsné pásky na přelepení spojů, pásky na přilepení k okolním konstrukcím apod. Nejlépe tedy pořídit od výrobce fólie a při pokládání se řídit jeho technickým předpisem pro provádění. Parozábrana totiž musí být opravdu 100% neprodyšná a minimálně perforovaná (co nejméně sponek, vrutů apod.). Parozábranu by tedy bylo dobré umístit na spodní rošt, který je doporučeno upravit tak, aby parozábrana měla podložené spoje hranolem nebo prknem (dle šířky fólie, pak se dobře slepí). Funkci parozábrany mohou plnit OSB desky s utěsněnými a přelepenými spoji, pokud statika toto přitížení umožní. Při provádění roštu pod sádrokarton je potřeba parozábranu minimálně perforovat, tedy „šetřit“ vruty, jen potřebné množství.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kalová, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice