Dobrý den, přečetla jsem si zde spoustu zajímavých rad týkající se zateplování dřevostaveb, ale potřebovala by jsem poradit s mojí konkrétní situací. Vlastním chatu cca 30 let starou. Dříve byla používána jen přes letní měsíce, já by jsem ji ráda zateplila, aby se dala využívat i v zimně. Jedná se pouze o dřevénou konstrukci s výplní tehdejší doby což je lisovaný heraklit , z vnitřní strany je tenká omítka a z vnější je celá chata obytá palubkami. Izolaci musím pokládat rovnou na palubky, jelikož kdyby jsem je chtěla odstanit hrozilo by vysypání celého obsahu. Problém je, že zde není žádná parozábrana, tudíž by jsem chtěla volit provětrávanou fasádu umístěnou na rošt. Nevím zda mohu použít na provětrávanou fasádu desky polystyrenu např. 15cm široké. Potřebovala by jsem použít polystyrén z důvodů možné záplavy chaty (je umístěna cca 60m od řeky) a obávám se při použítí minerální vaty k jejímu sesuvu kdyby k záplavě došlo a vata se promočila. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď


Pro provětrávanou fasádu by v každém případě byla lepší minerální izolace.



Doporučil bych promyslet, zda EPS použít například jen na soklovou část, tam kde očekáváte možnost záplavy.

Vzhledem k tomu, že skladba obvodové stěny zůstane v podstatě stávající a nebude se doplňovat parozábrana, tak jednoznačné doporučení je minerální izolace. Jedná se i o to, že pěnový polystyrén vkládaný do roštu je poněkud problematický z hlediska řezání a utěsnění. Musel by se dopěnovat včetně spár a výsledek nebude nikterak elegantní.

Rovněž z hlediska uzavření dřevěné konstrukce paronepropustným materiálem není EPS pro dodatečné zateplení dřevostaveb doporučován.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice