Dobrý den.
Koupil jsem podsklepenou, dvoupatrovou dřevostavbu. Jedná se o srub sestavený z trámů 15x15cm s vnitřními omítkami na rákosu. Srub je cca 65 let starý, ale trámy se zdají být dobré - pravidelně natírané. Chci tu bydlet na trvalo a nevím, zda stávající dřevostavbu zateplit zevnitř (což mi ubere vzácné místo) nebo zvenčí a vnitřní staré omítky odstranit.
Jako třetí varianta se jeví odstranění dřevostavby a vystavení nového zděného domku. Která z těchto tří variant (pokud neexistuje čtvrtá) bude tou nejvhodnější.
Děkuji mnohokrát a fandím Vám.
Zdeněk.

Odpověď

Uváděnou třetí variantu, tj. odstranění funkční dřevostavby – srubu - bych považoval za zcela nepřijatelnou. Doplnění stávajících stěn tepelnou izolací má v každém případě nevýhody. Při dodatečné izolaci zvenku, která by z hlediska tepelně technického byla vhodným řešením, se zcela potlačí architektonický ráz stavby. Tepelné izolace z vnitřní strany se obecně nedoporučují. Při nízkých venkovních teplotách by docházelo ke kondenzaci vody v konstrukci stěn a k postupnému uhnívání. Mimo to by došlo ke snížení obytné plochy.

Protože prvotním problém je jak a čím dům vytápět, aby spotřeba energie nepřesáhla přijatelnou mez, bylo by možno řešit vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda. Tím by byla zajištěna trvalá dodávka tepla s přijatelnými náklady a trvalou dodávkou tepla nahrazena nižší tepelná akumulace stávající trámové konstrukce. Ke snížení spotřeby energie opatřit tepelnou izolací strop nad nejvyšším podlažím (půdu), případně nahradit stávající okna okny s lepšími vlastnostmi.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. Možná, že neodpovím přesně na Váš dotaz, ale navrhoval bych následující řešení.

Energy Centre České Budějovice