Dotaz: Zatepleni kolem vymenenych oken
Dobry den, rad bych Vas poprosil o radu. Jedna se o RD z 30. let, u ktereho jsme menili puvodni spaletova okna za plastnova. Po vyjmuti spalet se ukazalo, ze rozdil mezi vnejsim a vnitrnim stavebnim otvorem je znacny (cca 15 cm po celem obvodu) a po montazi novych plastovych oken stojim pred otazkou, zda je nutne vetsi vnitrni otvor dozdivat, ci jak radi mistni zednicti mistri, staci jen dorovnat polystyrenem a jinak jej nechat v puvodni velikosti. Zdivo je cihlove o celkove siri 50 cm, pricemz okenni ram je cca 10 cm hluboky a je umisten cca 17 cm od vnejsiho okraje zdiva a 23 cm od vnitrniho. V pripade pouheho oblozeni polystyrenem me napadlo, ze v zimnim obdobi by mohl chladny vzduch z venku projit tenkou cihlovou zdi (onech cca 17 cm) a narazit na znacne teplejsi, zevnitr nalepeny polystyren a zkondenzovat. Domek zatim neni zvenci zateplen, nicmene je to v planu nejpozdeji na jaro.
Predem velice dekuji za radu a jsem s pozdravem
Jiri Nerad

Odpověď

Osazení nových oken se mělo provést již s ohledem na plánované budoucí zateplení fasády.
V daném případě bylo okno osazeno za odskok zděné špalety, tedy cca 17 cm za vnější líc zdiva. Neboť rodinný dům je vyzděný z plných cihel, mělo by být zateplení provedeno na úrovní doporučení normy. Pokud se jedná o zeď z cihel plných, na klasickou tloušťku 45 cm, pak je zde uváděn součinitel prostupu tepla U kolem 1,3 až 1,5 (W/m2.K). Nové požadavky stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

U zdiva z cihel plných je pro dosažení požadované (tedy horší) hodnoty U nutno počítat s dodatečným zateplením na bázi EPS v tloušťce kolem 10 cm, pro dosažení hodnoty doporučené 16 cm. Tato doporučená hodnota U ≤ 0,25 W/m2.K je pak vyžadována v případě, že budete žádat o dotaci v rámci Programu Zelená úsporám. Po změkčení podmínek je velká šance dotaci získat a bylo by škoda toto nevyužít.
Tím ale vznikne při takto osazeném okně vnější špaleta o hloubce minimálně 33 cm, což je mnoho. Hluboké osazení okna je nevýhodné především u menších rozměrů otvorů oken, kde pak dochází k poměrně velkému omezení osvětlení místnosti. Bývalo by tedy lepší osadit nové okno blíže venkovnímu líci, například o cca 7 cm za vnější líc. V každém případě je však nutné ošetřit tepelný most v osazení okna a to zateplením venkovní špalety. Špaleta se zatepluje po celém obvodu, tedy i pod parapetním plechem. Tepelná izolace se provede zpravidla v tloušťce 3 až 4 cm tak, že zčásti překrývá rám okna. Pokud je nyní výrobní rozměr rámu větší než světlost vnější menší špalety, bude i problém zajistit tuto tloušťku izolace. Zateplení špalety z vnější strany je však nutnou podmínkou pro správnou funkci detailu. Zateplení polystyrénem zevnitř lze jistě provést také. Z hlediska kondenzace by zde neměl nastat závažný problém. Jde o to, že vodní pára vždy prostupuje z teplého interiéru, kde je vysoká vlhkost a velký obsah vody ve vzduchu, směrem ven, do exteriéru. Ohrožena kondenzací je především spára v osazení okna.

Pro správnou funkci spáry v osazení okna je doporučeno použít speciální utěsňovací pásky. Detail osazení musí plnit tři základní funkce – tepelně izolační, vzduchotěsnou a vodotěsnou. Tepelnou izolaci zajišťuje montážní pěna kolem rámu okna. Aby se zabránilo prostupu vodní páry z interiéru do spáry, vkládá se na vnitřní líc spáry před provedením omítek utěsňovací páska, která zde má funkci parozábrany. Tyto pásky se lepí na rám okna a omítku, provedení musí být co nejpečlivější. Kondenzace ve spáře snižuje životnost izolace, mohou se zde tvořit plísně. Z vnější strany se pak používá jiný typ utěsňovací pásky. Její funkcí je odvádět případnou vlhkost ze spáry – musí tedy být paropropustná, ale zároveň zbraňuje vnikání dešťové vody do osazení. Jedná se o podobný princip, jako pojistná paropropustná fólie ve skladbě střešního pláště. Informace o sortimentu těchto výrobků a jejich použití naleznete na webových stránkách výrobců – například Isocell nebo Illbruck.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Nerade, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice