Dobrý den pane Pajdle chci se poradit jakou zvolit tloušt´ku vnitřní izolace by jste mi doporučil pro roubenku která je postavena z hranolu 240x240mm a také čim nejlépe vytěsnit prostory mezi hranoly, abych odstranil co možná nejvíc tepelných mostu,a také aby izolace správně fungovala. Děkuji za odpověd´ Kovář

Odpověď

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

V případě roubenky máte na výběr dvě možnosti:
1.l nechat roubenou stěnu tak jak je i s vědomím toho, že tepelně současné požadavky normy nesplňuje.
2.) zateplit stěnu zevnitř

V prvním případě to znamená dotěsnit roubení buď klasickým způsobem s použitím jílové hlíny, otrub, vápna apod. Mezery mezi trámy se vycpávaly tepelnou izolací na přírodní bázi jako například ovčí vlna, lněné nebo konopné vlákno apod. Vymazáním se spára upravovala pak z pohledových stran.
Variantou je použití současných materiálů, nicméně vytěsnění mezer ovčí vlnou je dobré. Ovčí vlna má dobré vlastnosti z hlediska regulace vlastní vlhkosti a není příliš nasákavá. Úprava pohledové spáry se pak může provést vzdušnou vápennou maltou se sanačními přísadami a přídavkem jílu. Snad by se dala vhodná směs najít v sortimentu některých výrobců malt a nátěrů, jako např. Schwenk, Schomburg nebo Keim. Zkust oslovit technické zástupce.
Tepelná izolace takové stěny bude na hodnotě součinitele prostupu tepla U 0,8 W/m2.K, tepelný odpor cca 1,3 m2.K/W.

Ad 2 – vnitřní zateplení nejlépe provést izolací na přírodní bázi – zde bych použil izolaci z ovčí vlny a pohledový vnitřní záklop imitace roubení. Ovčí vlna má jako přírodní materiál skvělé vlastnosti – dokáže regulovat svou vlhkost, což v případě klasických izolací na bázi minerální (kamenné nebo skelné) vlny není. Pak se musí použít parozábrana a to je technické „moderní řešení“. Otázkou je, zda by přece jen nebylo jistější použít parozábranu i v případě ovčí vlny.
Pokud jde o tloušťku izolace – chtělo by to cca 15 cm. Tepelná izolace zevnitř zateplené stěny bude na hodnotě součinitele prostupu tepla U 0,25 W/m2.K, tepelný odpor cca 4 m2.K/W.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou stěnu 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K),pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice