Dobrý den.

Potřebuji zateplit sklep. Jedná se o kamenný dům přibližně z roku 1850. Zdi jsou silné zhruba 90 centimetrů. Sklep je klenutý, také z kamene /tři klenby pod domem/. Navíc vlhký. Dům podříznout nejde, za ním je skála a sklep je asi 2 metry pod jejím povrchem. Izolace veškerá žádná. Nad sklepem jsou podlahy místností - jakási navážka, nad ní tzv. polštáře a prkna. Podlaha je v zimě studená. Ráda bych zateplila nejdříve strop sklepu, do podlahy nechci sahat /jsou tu nádherné široké fošny/, pokud by to nebylo nezbytně nutné. Poraďte prosím, čím zateplit a zda to pomůže.

Děkuji Kuchyňová Zdeňka

Odpověď

V případě vlhkého sklepa nebo i klenby může být zateplení na spodní straně problematické nebo nevhodné.

Zpravidla se v těchto případech při rekonstrukcích navrhuje vytvoření tepelně izolační vrstvy shora, kdy se vyberou všechny násypy nad rubem klenby, nahradí se zčásti suchým umělým kamenivem (Liapor)) a podle místa se pak vloží klasická tepelné izolace například z podlahového polystyrénu (nebo jinak, možností je více) pod podlahu.

Staré fošny je samozřejmě třeba zachovat. U památek se postupuje tak, že fošnové podlahy jsou velmi opatrně demontovány a po sanaci zase použity. To neumí každý. Má to ale tu výhodu, že je možno prozkoumat stav polštářů v násypu, které bývají často bioticky napadené a většinou se vyhodí. Tento postup je samozřejmě drahý a musí to provést truhlářská firma, která s tím má zkušenosti.

Zateplení zespodu – záleží na tom, zda je podhled kleneb suchý a jaký mají tvar. Pak by se dal použít buď nějaký tepelně izolační nástřik nebo obklad z desek. Nástřiky mají výhodu v tom, že kopírují oblouk. Zkuste se podívat na odkazy „chytrá izolace“. Jedná se o stříkanou izolační pěnu o velmi dobrých izolačních vlastnostech. S použitím na klenbu nemám vlastní zkušenost, obraťte se na technického zástupce dodavatele nebo výrobce této technologie.

Druhou možností je použití lepeného izolantu, patrně by se použily desky z EPS nebo XPS, které by se musely segmentově přiřezávat, aby okopírovaly tvar. Zde by se to mohlo opatřit povrchovou úpravou tenkou omítkou s perlinkou. Klenby ale nesmí být vlhké. Otázkou u obou řešení pak je přínos pro tepelnou pohodu podlahy, která může prochládat i od nezateplených základů a obvodových stěn.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice