Dotaz: Dobrý den, chtěla bych požádat o radu, jak nejlépe zateplitstarší kamenné stavení, jehož zdi jsou asi 60 cm tlusté. Dům je jen z části podsklepen, podkroví čeká na přestavbu. Topit plánujeme krbovými kamny s výměníkem.

Mockrát děkuji za odpověď!

Odpověď

Způsob a technologii zateplení kamenných objektů, pokud nemají izolaci proti zemní vlhkosti a tím je zde i zvýšená vlhkost soklových konstrukcí, je nutno navrhovat na základě posouzení skutečného stavu vlhkosti (změření vlhkoměrem) a zjištěné salinity zdiva a omítek. Dále je nutno správně stanovit tloušťku tepelné izolace. Důležitější však v tomto případě je správná volba technologie zateplovacího systému, především s ohledem na vlhkost zdiva.

Pokud byla provedena dostatečná opatření ke snížení vlhkosti, lze použít vnější kontaktní zateplovací systém (VKZS). Izolant například na bázi kamenné nebo minerální vaty bude z hlediska prostupu vodní páry ke konstrukci šetrnější. Nemělo by se zapomenout na obložení soklu, kde se v kontaktu s terénem používají extrudované polystyrény, obvod stavby je nutno dobře odvodnit drenáží. Každopádně doporučuji předem změření vlhkosti a salinity zdiva pro ověření vhodnosti systému. Při vyšších hodnotách vlhkosti a salinity lze použít systém „sanačního“ zateplení Baumit Open S. S. Jedná se o perforované izolační desky na bázi polystyrénu, která však díky otvorům jsou difuzně otevřené. Výrobce udává možnost použití i na do jisté míry vlhké stěny s tím, že systém částečně může zajistit i funkci sanační. Vhodnost použití musí posoudit technik výrobce na základě prohlídky konkrétního domu. Informace lze získat na webových stránkách www.baumit.cz. Vlastní montáž tohoto systému je obdobná provedení VKZS (vnější kontaktní zateplovaní systém).

Zateplovací systémy mají dané technologické a montážní předpisy, které stanovují, jaké vlastnosti a vlhkost má mít podklad. Doporučuji obrátit se na některého z výrobců těchto ucelených systémů, kteří zpravidla v rámci nabídky zpracují jak technický návrh, tak provedou i potřebná měření. Polystyrén se jako izolant v těchto případech však nedoporučuje.
V případě že vlhkost zdiva přesahuje tolerované hodnoty (pro kontaktní zateplovaní systém je to 7,5%), je nutno před zateplením provést stavební opatření, které vlhkost sníží, neboli odvlhčení. Úspěch sanačního opatření je podmíněn správným návrhem. Zpravidla se navrhuje kombinace alespoň dvou opatření, aby byla vyšší jistota a dlouhodobá účinnost. Podkladem pro návrh je prohlídka stavby na místě, posouzení technického stavu a změření vlhkosti zdiva. Lepší návrh je schopen provést na dodavatelské firmě nezávislý specialista, protože nebude prosazovat jedno konkrétní řešení, ale posoudí komplexně situaci i z hlediska možností variant provedení. Vždy je nutno odborně posoudit všechny příčiny vlhkosti.

V některých případech, kdy není ještě vlhkost příliš vysoká, postačí provedení takzvané provětrávané fasády, kdy tepelná izolace je vložena do roštu a před ní je odvětrávaná vzduchová mezera, která je vytvořena za předsazeným fasádním obkladem. Jako izolace se používají desky nebo rohože z minerální vaty, které mají dobrou difúzní propustnost a dobře se osazují do roštu, včetně optimálního přisazení k izolované zdi. Použít zde polystyrén se nedoporučuje. Jako fasádní obklad lze použít třeba dřevo, možno provést i přizdívku (nutný základ). Roli hraje i architektonická stránka – chalupě sluší hrubý nerovný povrch omítek, který se u výše zmíněných lepených VKZS nedosáhne.

Pokud jde o tloušťku izolace - současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K). Platí to pro bytové stavby. Ač budete nyní topit levným dřevem, nevíte, kolik budou paliva stát za pár let.
To odpovídá požadované tloušťce tepelné izolace (například minerální vata o součiniteli tepelné vodivosti 0,044 W/m.K) cca 10 až 12 cm pro dosažení požadavku, resp. doporučení cca 14 až 16 cm, při tloušťce kamenného zdiva cca 60 cm.

Ing. J. Veselý, odborný poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Musilová,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice