Dobrý den, v části domku mám nad místností v prvním patře pultovou střechu - na nosných trámech 100x160 je prkenný záklop a na něm je hydroizolace z asfaltových pásů. Doteď jsem místnost používal pouze jako skladiště, teď bych tam chtěl vybudovat dílnu, takže bych chtěl pultovou střechu zateplit mezi krovkemi minerální vatou, pod ni dát na rošt z hliníkových profilů parotěsnou fólii a sádrokarton. Nebude mi vznikat problém s vlhkostí kvůli chybějící pojistné hydroizolaci/paropropustné membráně pod prkenným záklopem, případně kvůli chybějícímů odvětrání (obvodové zdi jsou dozděny až k prkennému záklopu)? Nebo jak mám případně tuto střechu zevnitř zaizolovat? Děkuji za předem za odpověď, s pozdravem Zdeněk Pilát.

Odpověď

Odvětrání střešního pláště prostřednictvím mezery vymezené kontralatí s použitím paropropustné fólie bude chybět.

Stávající skladba je velmi nevýhodná. Hydroizolace s asfaltových pásů střechu shora difúzně uzavírá. Vzhledem k tomu, že žádná parozábrana není dokonalá, je velké riziko následných poruch z důvodu kondenzace na spodním líci záklopu z prken. Také je potřeba se zamyslet nad tepelnými mosty tvořenými krokvemi.

Bezpečným řešením by bylo odstranění asfaltových pásů, jejich nahrazení difúzně otevřenou pojistnou fólií, nové kontralatě, bednění a krytina. Mezera vymezená kontralatí ale musí být dobře provětraná, tedy přívod mezerou min. 2 cm u spodního okraje střechy a stejný odvod ve vrcholu střechy. To bude patrně ne dost dobře proveditelné bez zásahu do celé střechy.

Druhou možností je vytvoření odvětrávané mezery nad tepelnou izolací mezi krokvemi. Znamenalo by to mezi dozděním a prkny u kraje střechy vytvořit mezeru, přeplechovat s okapničkou a pojistnou difúzní fólii vkládat z boku mezi krokve s mezerou cca 6 cm mezi spodním lícem záklopu. Zbude pak 10 cm na tepelnou izolaci na bázi minerální vlny v deskách. Zda se podaří mezeru odvětrat nahoře nevím, to podle tvaru a návazností střechy. Není to samozřejmě nijak optimální řešení a možná nebude proveditelné. Bez zajištění odvětrání bych to ale nedoporučoval.

Tepelné izolace by mělo být tolik, aby se vyhovělo normě ČSN 73 0540. Na minimální požadavek bych odhadoval tak 26 cm, tedy 10 mezi krokve a dalších 16 cm do roštů pod krokve. Tím se eliminuje i vliv tepelného mostu krokví.

Parozábranu je potřeba provést co nejpečlivěji. Doporučil bych kombinaci kvalitní fóliové parozábrany na podklad z OSB desek, které budou rovněž tmeleny a těsněny paronepropustnou páskou ve spojích.
Například - pod krokvemi je tedy druhý příčný rošt z hranolů (např. 5/12 cm – 12 cm izolace) a na něm osazeny OSB desky. Utěsnění spojů na pero a drážku tmelem, přelepení spár vzduchotěsnou samolepící páskou. Jako jistota je pak nutno osadit ještě parotěsnou fólii, nejlépe hliníkovou s difúzní tloušťkou SD alespoň 150 (najdete v technických listech). Všechny spoje je nutno těsně lepit paronepropustnými pásky – půjde to dobře, protože je to na podkladu z OSB desky.
SDK podhled je pak odsazen typovým roštem o cca 4 až 6 cm a v tomto prostoru mohou být vedeny rozvody EI. Tento prostor je vyplněn zase izolací z MV. Dohromady tedy je 10 + 12+ 4 až 6 cm tepelných izolací. Z hlediska normy je to cca požadované minimum, běžně se dává víc.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice