Dotaz: dobry den,chci zateplit dreveny strop v prostoru pudy ktera je pochozi, nad stavajci strop jsem zasekal traverzy z duvodu ze bych zde casem vybudoval pokoje,strecha je zateplena,Mam v planu parozabranu,20cm isoveru ,parozabranu,dreveny zaklop,,,je tento postup zpravny? mam stach z kondenzace vodnich par v drevene konstrukci puvodniho stropu..

za radu predem dekuji..

Odpověď

Aby nedocházelo ke kondenzaci vodní páry v dřevěné konstrukci stávajícího stropu, bylo by nutno vložit parotěsnou fólii na vnitřní líc konstrukce, tedy pod stávající strop.

V případě, že konstrukce stropu bude shora zateplena, se rizika kondenzace snižují. Především tehdy, bude-li vodním parám, které projdou stropem umožněno jejich odvětrání přes paropropustné vrstvy tepelné vláknité izolace a odvětráním půdy. Slabým místem jsou traverzy, kde izolace není vůbec a bude zde docházet k vedení „chladu“ do konstrukce. Na chladném povrchu traverzy může docházet ke kondenzaci. Riziková jsou místa v uložení traverz do obvodové zdi. Pokud tato není zateplena, nebo nemá lepší izolační vlastnosti, dochází k vedení chladu od obvodové zdi dovnitř (tepelný most). Uvádíte, že střešní plášť je již zateplen jako příprava pro budoucí podkroví a to může příznivě ovlivnit teplotu v prostoru půdy a tedy zhoršit podmínky pro kondenzaci. V budoucím stavu při využívání podkroví by pak parozábrana byla již zbytečná, stejně jako velká vrstva tepelné izolace, bude-li se jednat o prostory se shodným režimem vytápění. Důležitější pak bude provést konstrukci horního nosného stropu tak, aby vyhověla z hlediska akustiky a to jak na vzduchovou, tak i na kročejovou neprůzvučnost.

V tomto případě dočasného zateplení by bylo jistější z hlediska bezpečnosti konstrukce položit parozábranu na stávající strop pod traverzy - bude to patrně na záklop nebo na podlahu půdy nad záklopem dřevěného stropu. Parozábranu je nutno provést z odpovídající parotěsné fólie a těsně přelepit všechny spoje a návaznosti na okolní konstrukce. Traverzy jsou bezpochyby osazeny několik cm nad stávající strop. Zde je nejlepší položit izolaci z minerální vlny souvisle v celé ploše stropu, řekněme že se vejde 6 cm (pod traverzy). Tato vrstva by tam již zůstala, až bude podkroví, jako akustická izolace (pohlcovač). Pak by se doplnila další izolace mezi traverzy. Nad ní již v žádném případě nevkládat parozábranu ani jinou fólii, která by zabránila odvětrání izolace. Nejdůležitější ale bude, obalit tepelnou izolací traverzy z boku i shora. Postačilo by například v pruzích 0,5 m (šířka desky minerální izolace). Až bude budováno podkroví, může být tato izolace zvednuta (ve stropě již kromě pohlcovače nebude třeba takových vrstev) a použita na lepší zateplení střešního pláště.

Návrh tloušťky tepelné izolace stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou by měl vyjít z požadavků současné patné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pak 0,20 (W/m2.K). Do celkové hodnoty při výpočtu součinitele U se započítávají všechny vrstvy skladby stropu, tedy stávající dřevěný strop. Pro splnění požadovaných hodnot nutno orientačně počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. min. 14 až 16 cm a pro dosažení doporučené hodnoty 20 až 22 cm.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Skálo,
děkuji za Váš dotaz a omlouvám opožděnou odpověď z důvodu velkého zájmu o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice