Dotaz: V listopadu letošního roku jsem si nechal dodavatelsky provést zateplení podlahy půdy domu z roku 1936.Jedná se o klasický trámový strop.Jednotlivé trámy jsou zespodu podbíjeny prkny s omítkou na rákos a shora prkenný záklop na kterém jsou cihlové půdovky.
Zateplení bylo provedeno položením univerzální tepelné izolační plsti z minerální vaty(URSA DF 42,tloušťka 200mm) a na ní byla položena folie Pe cca 1mm(bez lepení).
Při dnešní prohlídce jsem zjistil,že folie je z vnitřní strany orosena.
DOTAZ:Je orosení vnitřní strany folie na závadu?
Předem děkuji za sdělení Vačeho stanoviska a přeji vše nejlepší v roce 2007.Vladimír Kasík

Odpověď

Zateplení stropu pod nevytápěnou půdou lze provést pouhým položením tepelné izolace na podlahu půdy, ale uzavření shora folií bylo hrubou chybou.

Podmínkou je, aby izolace byla dobře paropropustná a skladbu stropu shora difúzně neuzavřela. Proto není vhodný například polystyrén v deskách. Vhodné jsou rohože nebo desky z minerální vaty nebo i kamenné vlny (např. Rockwool), které mají i dobré požární vlastnosti.

Stanovení tloušťky izolace závisí na skladbě a materiálu stávajícího stropu.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro těžkou konstrukci stropu 0,30 a doporučená 0,20 (W/m2.K). Hodnoty pro lehkou stropní konstrukci (například dřevěnou) jsou požadovaná 0,24 a doporučená 0,16 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byly naplněny hodnoty doporučené. Potřebnou tloušťku dodatečné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,044 W / m.K lze stanovit na 20 až 24 cm.

Firma tedy provedla zateplení půdy z hlediska tloušťky izolace v zásadě dobře, velkou chybou je však položení igelitové folie. Na vložené parozábraně dochází ke kondenzaci, která rozhodně není žádoucí. Množství kondenzátu bude vyšší při nižších venkovních teplotách a patrně dojde k nasáknutí do vaty, čímž dojde ke snížení izolačních vlastností a zároveň se snižuje životnost materiálu. Je i nebezpečí zatečení do dřevěné stropní konstrukce, což může způsobit následně závažné poruchy – hniloba a biotické napadení.
Proto je nutno folii odstranit. Důvodem jejího osazení bylo ochránění vaty od prachu a nečistot na půdě.
To lze částečně nahradit prkny, která umožní na půdě i chodit. Pak se používají tuhé desky z kamenné vlny a na ně lze položit řídký rošt z prken, přes který lze zhotovit jednoduchou prkennou podlahu na sraz (nutné mezery mezi prkny).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Kasíku,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice