Dotaz: lze výhodným způsobem (svépomocí) zateplit zevnitř !!! byty v domě postaveném z plynosilikátových bloků (30 cm) s klasickou omítkou a štukem do fabionu. Do vnějšího opláštění se nemohu z finančních důvodů pustit

Odpověď

Zateplování budov technologiemi zevnitř se obecně příliš nedoporučuje.

Důvodem není to, že by vnitřním přizděním nebo vložením izolace nebylo dosaženo zlepšení tepelně izolačních vlastností, nýbrž riziko možných defektů plynoucích z vytvoření difúzně různorodé materiálové skladby, ale i existence tepelných mostů.. Jedná se především o rizika kondenzace vodní páry v konstrukci a na povrchu. Proto je na prvním místě doporučit, ač je to patrně nyní z hlediska financování obtížné, provedení optimálně navrženého vnějšího kontaktního zateplení.

Při zateplení polystyrénem nebo minerální vatou zevnitř dojde k nevýhodnému rozložení teplot v konstrukci. Vnější nosná stěna z plynosilikátu bude prochládat a tím zde patrně dojde k kondenzaci procházející vodní páry. Vzhledem k vysoké nasákavosti vylehčených tvárnic to bude velmi nežádoucí. Tvárnice s vysokým obsahem vlhkosti ztrácí část své izolační schopnosti, ale horší je snížení životnosti zdiva a možnosti defektů, které se mohou projevit na omítkách. Aby se zabránilo prostupu páry do konstrukce, bylo by nutno na vnitřním líci, například pod sádrokartonovým obkladem, realizovat co nejdokonaleji parozábranu. Skladba by tedy mohla být zevnitř : sádrokartonové desky na rošt, parozábrana, tepelná izolace cca 10 cm do roštu. Kvalitní parozábrana je poměrně drahá speciální hliníková folie s vysokým difuzním odporem, její montáž musí být pečlivě provedena (těsné přelepení spojů, návazností na okolní zeď, co nejméně montážních průrazů a pod), je to tedy opatření rovněž velice nákladné. Nekvalitní provedení účinnost folie degraduje.
Nejméně by vadilo přizdění stejným materiálem, ale tím se izolační schopnosti příliš nezvýší (pouze poměrem tloušťky). Navíc dojde k většímu zmenšení místnosti a k přitížení stropní konstrukce, což by musel posoudit statik. Ani při použití oblíbené technologie z desek Lignopor s omítkou nelze úplně zaručit, co případná kondenzace provede, tento způsob však byl často aplikován, většinou bez následků.

Podcenit nelze ani možné následky kondenzace na povrchu. Při zateplení zevnitř zůstávají lineární tepelné mosty v úrovni návazností stropu a podlahy a svisle u příčných zdí kolmých na obvodovou. Nepříjemné je to i ve vztahu k sousednímu bytu, kde třeba zateplení nebude. V těchto místech dojde k jinému rozložení teplot v konstrukci a výsledkem může být i lokální snížení teploty na vnitřním povrchu zdi oproti současnému stavu (nejčastěji je to v rozích). Tvorba plísní je pak velmi pravděpodobná. Předem odhadnout následky je obtížné. Situaci lze předem početně posoudit, ale bylo by nutno znát přesné definice a rozměry použitých materiálů v detailu, což může být problém zjistit. Navrženou skladbu lze samozřejmě ověřit výpočtem i na kondenzaci.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Vecheto
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice