Bydlím v rodinném domě, který má tento systém vytápění:
- přízemí je vytápěno prostřednictvím plynového kotle nebo prostřednictvím kotle na tuhá paliva (možnost změny režimu vytápění). Oba kotle jsou umístěny ve sklepení domu.
- 1. patro je vytápěno nezávisle na výše uvedeném topení prostřednictvím plynového turbo kotle.
Systém vytápění v přízemí a 1. patře je propojen "stoupačkou" pro možnost vytápění celého rodinného domku jedním z kotlů umístěných ve sklepení RD a t.č. používaných pro vytápění přízemních bytových prostor. Topný systém v přízemí sestává z původních FE trubek , na které byly napojeny Cu trubky + FE deskové radiátory .
V 1. patře rozvod topení tvoří Cu trubky + Al radiátory. Zajímá mne, zda lze provozovat vytápění celého domu ( po otevření stoupačky) prostřednictvím jednoho kotle ( např. na tuhá paliva),když topný systém by pak sestával z prvků Fe, Cu a Al.
( v současnosti přidávám do topného média vody v 1. patře inhibitor, aby se zamezilo tvorbě katalytického článku).
Stále totiž slyším od různých topenářů rozdílné názory na to jak se budou (můžou) chovat jednotlivé díly topného systému ( zejména co udělá hliník v systému - únava materiálu, vnitřní koroze, snížení životnosti zejména Al topných těles atd.) Děkuji za odpověď




Odpověď

Vytápění celého domu jedním kotlem je v zásadě možné, pokud bude výkon kotle dostatečný, t.j. bude jeho výkon odpovídat tepelné ztrátě objektu. Dalším předpokladem funkčnosti systému je zabezpečení cirkulace teplonosného media na př. oběhovým čerpadlem. Protože jsou instalována topná tělesa různého druhu (deskové radiátory, hliníkové radiátory), bude nutno pro možnost nastavení požadovaného výkonu osadit všechna otopná tělesa termostatickými regulačními ventily.

Další částí otázky je možnost spolupráce jednotlivých dílů otopné soustavy, z nichž některé jsou ocelové, některé hliníkové a některé z mědi. Ani hliník ani měď samy o sobě nekorodují. U hliníkových radiátorů zaručuje výrobce korozivzdornost po dobu 10 let s možností použití inhibitoru koroze a to i při použití rozvodů z mědi.

V místech kde se použité materiály stýkají se bude vždy vytvářet galvanický článek, u kterého bude otopná voda vč. nečistot působit jako elektrolyt. Vznikající elektrické napětí bude jednotlivé materiály postupně narušovat. Otopnou soustavu tak bude nutno po určité době rekonstruovat a dožívající díly nahradit jednotným materiálem ( na př. trubky z mědi nebo z plastu).

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na způsob vytápění.

Energy Centre České Budějovice