Dobrý den,

mám dotaz týkající se vytápění novostavby rodinného domu a ohřevu TUV. V součastnosti jsme ukončili projekční část nového domu.
Zatím máme pouze základní informace:
Obytná prostor 841,6 m3
Obytná plocha 263,2 m2
Tep. ztr. míst. infiltrací 5.255 W/rok
Tep. ztr. míst. celkem 11.178 W/rok
Použitý stav. materiál cihlové zdivo POROTHERM 40 P+D
+ kont. zatepl. systém S tl. EPS 140 mm

Rádí, bychom se zeptali na způsob vytápění a ohřev TUV našeho budoucího domu.
Použili, by jsme kombinaci vice zdrojů tepla (např. solární panely + plynový kotel,...)

Děkujeme za odbornou pomoc.

S úctou
Jiří Exner

Odpověď

Novostavba dává možnost zvolit více způsobů vytápění. Volba závisí na dostupnosti zvoleného paliva, časových a fyzických možnostech stavebníka, předpokládaných provozních nákladech, časovém využívání domu případně jednotlivých místností, požadavku na ohřívání vody pro užitkové účely, prostorových možnostech pro instalaci kotle a případné skladování paliva apod. Od toho se pak odvíjí volba otopné soustavy a tepelného zdroje.

Podle zmínky ve vašem dotazu o možnosti vytápění plynem by připadala v úvahu instalace plynového kotle a klasické otopné soustavy s radiátory případně s deskovými tělesy. Pro ohřívání vody pak solární kolektory, které zajistí požadované množství teplé vody přes letní období a v přechodných obdobích (jaro, podzim) budou předehřívat topnou vodu přes akumulační nádrž. V zimním období by voda pro užitkové účely byla ohřívána teplem z kotle.

Tímto se ale nevylučuje možnost využívání tepelného čerpadla pro vytápění, které je možno rovněž využít k předtápění topné vody při použití radiátorů, nebo při instalaci podlahového topení pro vytápění přímo.
Nevylučuje se ani použití kotle na pelety, u kterého lze předpokládat vyšší pořizovací náklady na kotel (oproti plynu) ale nižší provozní náklady na palivo po celou dobu provozu.
Nevylučuje se ani použití vytápění elektřinou a to buď jako přímotopného vytápění nebo akumulačního. Při dobrých tepelně izolačních vlastnostech stavby a vhodném tarifu lze předpokládat i přijatelné provozní náklady s přihlédnutím k pohodlnosti vytápění a snadné možnosti regulace.

Volba způsobu vytápění by si vyžádala ekonomický rozbor při znalosti místních podmínek, možností a požadavků. Součástí rozboru by měla být i perspektiva vývoje cen energie, kterou je ale možno pouze odhadovat.
Jako provozně úsporné se jeví při všech uvedených možnostech vytápění použití solárních kolektorů pro přípravu teplé vody ( případně s možností přitápění), při kterém nebude nutno v letním období roztápět kotel pouze pro ohřívání vody.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice