Sdílet
 

Kmín kořenný | Raška | Carum carvi: pěstování

Rostlina | Kmín kořenný, Raška, Carum carvi

Tato prastará rostlina je známá již po tisíciletí. V dávných dobách se kmín používal na konci hodování jako tzv. pochutina čistící dech. Dodnes se těší velké oblibě po celém světě. V lidovém léčitelství účinně pomáhá při zažívacích potížích, snižuje plynatost a křeče. Kojící matky používají čaj s přísadou kmínu pro tvorbu mateřského mléka. Kromě toho také působí proti kašli. Semena je možné žvýkat nebo z nich připravit čaj. Semena mají vysoký obsah minerálů a bílkovin. Pokud chcete po např. česnekovém pokrmu neutralizovat dech, doporučuje se pár semen kmínu žvýkat. V kuchyni kmín využíváme celý, mletý nebo drcený. Používá se do pečiva, do zeleninových a masových pokrmů. Zejména v Evropě jde kmín ruku v ruce s kysaným zelím. Používá se také pro dochucení vařených brambor, nebo na ochucení pečeného masa, kachen, hus či k dochucení pomazánek. V likérnictví se využívá na dochucení nejrůznějších bylinných likérů.

Kmín je dvouletá rostlina dorůstající okolo 100 cm. Dříve byl k vidění i ve volné přírodě, ale v dnešní době je to spíš vzácností. V prvním roce rostlina vytváří listy na holých lodyhách, v druhém roce to jsou květy. Listy jsou zpeřené a mají světle zelenou barvu. Na první pohled připomínají listy mrkve. V létě rostlina vytváří květy rostoucí v okolíku, jsou drobné a mají bílou barvu. Začátkem léta mají narůžovělý nádech. Plodem je světle nebo tmavě hnědá dvounažka.

Od jara do léta je možné sklízet mladé listy, které mají velmi lahodnou chuť a je možné je použít do salátů. K sušení a mražení se nehodí, používají se nejlépe čerstvé.
Kořeny vykopáváme v druhém roce na podzim. Je možné je využít v kuchyni jako jakoukoliv kořenovou zeleninu.
Druhý rok v létě se sklízí květy, které dochutí jak sladké, tak pikantní saláty.
Druhým rokem na podzim se sklízí semena.

Charakteristika rostliny Kmín kořenný, Carum carvi

Odrůdy: římský kmín - vyznačuje se zcela odlišnou chutí a vůní nežli obyčený kmín;

kmín vodní - roste v bažinách celé Evropy. Je pro něj typická silná vůně, jeho chuť je hořká.
Původ: mírný pás Asie
Druh: bylina
Typ listu: střední listy, roztřepené či vícetvaré
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá
Výška: 60 - 100 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Trvanlivost: Je to dvouletá rostlina.
Nároky na světlo: přímé světlo
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: půda bohatá na humus

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří na slunném stanovišti.
Teplota: Rostlina je poměrně náročná na teplo. Semena vzchází při teplotě 10 - 14 °C po dobu 14 až 24 dnů. Při holomrazech vymrzá.
Voda: Záhony s kmínem je nutné pravidelně zalévat a odplevelovat.
Hnojení: Během růstu pravidelně přihnojujeme např. NPK.
Množeni: Množení je možné semeny, která se na záhoně přirozeně vysemeňují.
Sadba: Semena kmínu vyséváme na stanoviště brzy na podzim pokud jsou čerstvá nebo na jaře po prvních mrazících. Vyséváme je do ve sponu 30 x 30 cm.
Zemina: Vhodná je dobře propustná půda bohatá na humus.

Fotogalerie

Sdílet

Sdílení rostliny
Sdílejte na sociálních sítích
Diskuze na téma "Kmín kořenný"

Buďte první a napište komentář k rostlině "Kmín kořenný"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE