Agastache anýzová | Agastache foeniculum

Ve své domovině v Severní Americe se tato půvabná bylinka používá zejména do léčivých čajů snižujících horečku nebo jako koření do jídla. U nás je rostlina oblíbená pro lahodnou chuť listů, která je mátovoanýzová. Listy se přidávají k ochucení sladkých pokrmů, rýží, nákypů, omáček, ryb, zeleniny či sirupů. Pevné stonky je možné použít na špíz. Kvetoucí stonky jsou půvabné jak čerstvé, tak suché ve váze. V lidovém léčitelství má podobné účinky jako máta. Podporuje chuť k jídlu. V likérnictví se využívá do nejrůznějších destilátů, které pomáhají při trávení.

Rostlina si na našich zahradách našla uplatnění jako půvabná trvalka, jejíž nadzemní část s podzimem uhyne a s jarem opět vyraší. Dlouhé lodyhy nesou srdčité listy se zubovitým okrajem. Stvol je zakončený květy nahloučené v přeslenu, které mají modrofialovou barvu. Na první pohled působí jako svíce. Přitahují nejenom naši pozornost, ale také včely a motýly.

Charakteristika rostliny

Původ: Severní Amerika a východ Asie
Druh: bylina
Typ listu: vonné, střední listy, srdčité, zubovité
Barva listu: zelené
Barva květu: fialová, modrá
Kvete: Kvete od června do září.
Výška: 80 - 100 cm
Vůně: Listy mají mátovoanýzovou vůni.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Tvarování / řez: Na podzim se rostlina seřezává.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: půda bohatá na humus
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: Červen, Červenec, srpen, září

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří na slunném stanovišti.
Množení: Množí se semeny nebo řízky odebraných z nekvetoucích rostlin.
Sadba: Semena vyséváme brzy zjara do skleníku. Sazenice přijdou ven až uprostřed května, kdy nehrozí jejich zmrznutí.
Zemina: Rostlině se daří v podstatě v každé půdě kromě suché.