Pažitka | Šnytlík | Allium schoenoprasum

Tato vytrvalá bylina je velice významná v kuchyni. Pěstujeme jí již po staletí. První zmínky o pažitce jsou již z období antiky. Rostlina je bohatá na vitamín A, B a C, z minerálních látek na železo, hořčík a vápník. Hodí se do pomazánek, salátů nebo jen tak na dochucení chleba s lučinou či na ozdobu salátů. Přidáváme ji také do polévek, avšak těsně před jejich dokončením, aby nedošlo k znehodnocení chuti pažitky dlouhým vařením. Svojí chutí připomíná cibuli, je však jemnější, protože obsahuje méně síry. Chuťově se hodí v kombinaci s petželkou, estragonem a kerblíkem.

I když jsou květy pažitky poměrně dekorativní, necháváme je na rostlině pouze v případě, že ji chceme pěstovat na semeno. Pažitku pěstujeme pro duté, čárkovité listy aromatické chuti, vyrůstající z drobných pevných cibulek. Listy mají sytě zelenou barvu. Dorůstá výšky okolo 20 - 30 cm. Od května do července vyrůstají na dutých lodyhách růžovofialové květy se zašpičatělými květními plátky. Po odkvětu se tvoří černá, srpovitě zahnutá semena.

Pažitku lze uchovat v dobře těsnící nádobě v chladničce nebo v mrazničce. Suší se zejména okolíky květů, které se používají do salátů.

Rostlinu lze pěstovat venku na záhoně, v okrasné nádobě na balkoně či doma v květináči.

Pro zimní a předjarní spotřebu na balkoně, za oknem či na verandě je třeba pažitku rychlit. Zpravidla se rychlí dvouletá pažitka, neboť jednoleté rostliny mají jemnou nať. Pažitku pro rychlení vyséváme v dubnu a v dalším roce ji rozsadíme. Rostlina na podzim vytvoří husté a silné listy, které vyryjeme a zasadíme do nádoby či do pařeniště. Při teplotě okolo 20 st. C doroste do sklizně zhruba za měsíc. Po 1. sklizni je možné nať sklízet za 3 - 4 týdny, je však třeba počítat s nižším výnosem.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: A. tuberosum (pažitka čínská) - lodyhy jsou šedivé, širší a více ploché nežli u klasické pažitky
Původ: Středomoří
Druh: bylinka
Typ listu: střední listy, trávovité
Barva listu: zelené
Barva květu: fialová, růžová
Kvete: Kvete od května do července.
Výška: 20 - 30 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování, snadno se pěstuje.
Tvarování / řez: Pravidelné seřezávání rostlině prospívá. Nežene do květu a vede k pravidelné obnově. Ideální je rostlinu 5 - 7x během vegetace seříznout. Zajistíme tak jemnost natě.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: písčito-hlinitá půda
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: květen, Červen, Červenec

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Pro pěstování je vhodné slunné stanoviště.
Voda: Vyžaduje pravidelnou, vydatnou zálivku. Pozor však na přemokření.
Hnojení: Hnojíme během vegetace 2 - 3x dusíkem.
Množení: Množí se semeny a dělením trsů. Trsy dělíme brzy na jaře nebo v létě.
Sadba: Pažitku vyséváme do řádků 20 - 30 cm od sebe vzdálených od března do dubna nebo na konci léta. Klíčí mělce vysetá semena. Semena vzchází za 3 týdny.
Zemina: Pažitce se daří nejlépe v hlinitopísčité či hlinité půdě se zásaditou půdní reakcí.
Choroby: Na tmavém a vlhkém stanovišti trpí houbovými chorobami.
Tip: Odvar z pažitky pomáhá proti padlí na angreštu. Odvar nalijeme do rozprašovače a postřik aplikujeme.

Články na téma Pažitka


Jak provonět zahradu

Jak provonět zahradu

Některé rostliny krásně kvetou, jiné krásně voní a některé umí oboje. Jaké aromatické rostliny vybrat do trvalkových záhonů?

Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?

Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?

Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.