Vavřín | Bobkový list | Laurus nobilis

Vavřín ve své domovině ve Středomoří roste jako strom dorůstající poměrně značných výšek, roste však pomalu. U nás rostlina není mrazuvzdorná, proto ji pěstujeme v okrasných nádobách a na zimu je třeba ji přenést do bezmrazé místnosti. Pěstuje se pro svoje dekorativní, stálezelené, vonné listy. Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech např. na věnce. Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a sportovních zápasech. V dnešní době kromě dekorativního účelu v zahradě je vavřín nepostradatelný v kuchyni. Vavřín je v kuchyni známý jako bobkový list je zde naprosto nepostradatelný zejména při přípravě masových porkmů, v omáčkách, na těstoviny, k rybím pokrmům. Má chuť s nádechem citrusů a muškátového oříšku. Je součástí koření do polévky. Bouquet garni je francouzský název pro svazek bylinek, který se skládá z: 3 snítků petrželky, 1 snítku tymiánu, 1 snítku bobkového listu.

Kromě toho bobkový list napomáhá zařívání. Díky němu se tuky lépe štěpí a masové pokrmy jsou tak lépe stravitelnější. Ulevuje nadýmání.

Rostlina tvoří vejčité, kožovité listy sytě zelené barvy, které jsou na okrajích mírně zvlněné. Listy jsou silně aromatické a s oblibou se používají jako koření - bobkový list. Rostlina tvoří nenápadné květy vyrůstající z paždí listů. Žluté květy se objevují v červnu. Po odkvětu se tvoří černofialové bobule. Semena se sklízejí na konci podzimu, jakmile plně dozrají. Ve Středomoří se ze semen lisuje jedlý olej.

Jako koření se používají pouze listy a to jak čersvé, tak sušené. Čersvé listy vydrží v mikroténovém sáčku několik dní. Před použitím je raději nakrájíme. Jinak listy sušíme na suchém, tmavém místě. Po usušení listy ze stonků odtrháváme. Můžeme je použít celé nebo drcené.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: L. nobilis Aurea (zlatý vavřín) - tvoří zlatožluté listy, které jsou sice velice dekorativní, jejich chuť je však nevýrazná.

L. nobilis f. angustifolia (vrbový vavřín) - ve své domovině dorůstá až 7 m, tvoří úzké, zašpičatělé listy podobné vrbě.
Původ: Středomoří
Druh: kbelíková rostlina, bylinka
Typ listu: vonné, střední listy, vejčité
Barva květu: žlutá
Kvete: Kvete od června do července.
Vůně: Listy jsou silně aromatické.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Tvarování / řez: Rostlina dobře snáší řez, ideální je provádět řez tak, aby rostlina dosahovala max 1,5 m. Nejvíc rostlině sluší kulovitý tvar.
Odolnost: nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: půda bohatá na humus
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: Červen, Červenec

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří na slunném stanovišti, snese však i polostín.
Teplota: Pro přezimování je nutné chladné stanoviště, kde je okolo 5 st. C. Krátkodobě rostlina snese i mrazy do - 10 st. C. Při přezimování je vhodné světlé stanoviště.
Voda: Od jara do podzimu vydatně zaléváme. Substrát by měl být vždy vlhký, ne však přemokřený. V zimě rostlina prochází obdobím vegetačního klidu, takže zálivku omezíme. Zaléváme pouze mírně.
Vlhkost: Rostlina má ráda zvýšenou vlhkost. Listům dopřejeme pravidelnou sprchu. Při pěstování na venkovních stanovišti spršku obstará déšť.
Hnojení: V době vegetace pravidelně hnojíme. V zimě nehnojíme vůbec.
Množení: Množení je možno semeny, kořenovými řízky a odnožemi. Řízkujeme na jaře nebo na v září. Řízky musí mít minimálně 3 listy. Použijeme stimulátor pro lepší zakořeňování.
Přesazování: Mladé rostliny přesazujeme každý rok, starší exempláře jen podle potřeby.
Škůdci: Objevit se mohou červci a štítenky.

Články na téma Vavřín


Jak provonět zahradu

Jak provonět zahradu

Některé rostliny krásně kvetou, jiné krásně voní a některé umí oboje. Jaké aromatické rostliny vybrat do trvalkových záhonů?