Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Ve své domovině na Středním Východě (Iráku, Íránu, Saúdské Arábii…) roste jako polokeř. V našich podmínkách se pěstuje jako letnička. Rostlina je oblíbená v kuchyni i lidovém léčitelství. U nás patří k nejoblíbenějším druhům koření a dá se říct, že si bez ní některé druhy pokrmů nedovedeme vůbec představit zejména bramboráky, dršťkovou a gulášovou polévku. Dá se říct, že je to typické zabijačkové koření. Obecně platí, že zjemňuje chuť mas, uzenin, klobás, sekané, mletých mas atd. Dále se přidává do omáček, ale i do salátů a pomazánek. V lidovém léčitelství je využívána u sirupů proti kašli, do nejrůznějších mastí či koupelí. Odvar z majoránky pozitivně působí při bolesti hlavy, migrénám a nadýmání. Při rýmě se doporučuje mast z majoránky, kterou si připravíme nadrcením sušené rostliny a smícháním s neslaným sádlem.
Majoránka tvoří čtyřhrannou lodyhu dorůstající výšky až 40 cm. Drobné listy jsou okrouhlé, plstnaté a mají šedozelenou barvu. Kvete od července do srpna nenápadnými květy bílé nebo narůžovělé barvy. Celá rostlina aromaticky voní a má velmi specifickou chuť.
Rostlina se používá jak čerstvá, tak sušená. Čerstvé listy oddělujeme od stonku a v mikrotenovém sáčku vydrží v chladu několik dní. Je možné je také zamrazit. Listy k sušení sbíráme přesně před rozkvětem květů ráno nebo večer, protože v této době obsahuje nejvíce aromatických látek. Rostlina se seřezává cca 4 cm nad zemí. Přílíš nízký řez způsobí, že by rostlina už nemusela znova obrazit. Obvykle obráží 2 - 3x. Následně sušíme spolu se stonky na teplém, suchém místě. Po jejich usušení, listy od stonků oddělujeme. Suché listy skladujeme v dobře uzavřené nádobě na chladném stanovišti.
| Původ: | Střední Východ |
| Druh: | bylinka |
| Typ listu: | vonné, malé listy, vejčité |
| Barva květu: | bílá, růžová |
| Kvete: | Kvete od července do srpna. |
| Výška: | 30 - 40 cm |
| Vůně: | Rostlina silně voní. |
| Náročnost pěstování: | Rostlina není náročná na pěstování. |
| Trvanlivost: | Je to jednoletá rostlina. |
| Odolnost: | nemrazuvzdorná |
| Vlhkomilnost: | normální |
| Substrát: | půda bohatá na humus |
| Náročnost na pěstování: | bez nároků |
| Doba květů: | červenec, srpen |
| Teplota: | Rostlina je choulostivá na jarní mrazíky, proto ji vyséváme na záhon až od poloviny května. |
| Voda: | Mladé rostliny nesnáší sucho, starším rostlinám nevadí. |
| Množení: | Množení je možné semeny. |
| Sadba: | Rostliny je možné předpěstovat v truhlíku od března. Na venkovní záhon přijdou od poloviny května, kdy už nehrozí ranní mrazíky. Hodí se i pro pěstování v nádobách na balkonech či terasách. |
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Některé rostliny krásně kvetou, jiné krásně voní a některé umí oboje. Jaké aromatické rostliny vybrat do trvalkových záhonů?
Vyběhnout si z kuchyně na zahrádku, něco ulomit, ustřihnout, utrhnout, a zase se vrátit zpátky k plotně. Ve vlastních domech se zahrádkami a na vsích se to žije. Ale v bytě? Možná ještě tak nějaké bylinky pěstované v květináči v kuchyni na okenním parapetu. Jestli ale máte balkón či lodžii, můžete si vypěstovat i trochu vlastní zeleniny, bylinek a koření. Je ale třeba plánovat a nebláznit.