Máta peprná je kříženec máty klasnaté a máty vodní. Snadno zplaňuje, jinak se pěstuje po celém světě. Hojně se využívá v lékařství a v lidovém léčitelství, ale také jako koření. Je oblíbenou přísadou v cukrovinkách, likérech, ústních vodách nebo zubních pastách zejména pro svoji mentolovou chuť. Čaj z máty pomáhá při nadýmání a při zažívacích potížích. Odvar z máty pomáhá při bolestech zubů a zánětu dásní. Působí také jako desinfekce, odstraňuje nepříjemný zápach z úst. K inhalaci při rýmě a kašli se využívá mátový olej.

Čerstvá a sušená máta se využívá do čajů, polévek, omáček, do salátů, k masu, rybám, drůbeži či do sladkých pokrmů zejména s čokoládovou a citronovou polevou. Mátový čaj je velmi osvěžující v létě. Připravíme jej z čerstvé máty, citrónové šťávy, cukru a studené minerálky. Bez máty by také nebyl tolik oblíbený kubánský drink mojito.

Máta patří mezi vytrvalou rostlinu, která je silně aromatická, voní po mentolu. Tvoří čtyřhrannou lodyhu dorůstající až 50 cm. Tvoří kopinaté listy s jemně pilovitým okrajem. Zatímco rub je světle zelený a jemně chlupatý, líc je tmavě zelený a lysý. Od června do srpna kvete fialkovými květy vytvářející klas. V dobrých podmínkách roste poměrně dost agresivně, proto je nutné její růst omezovat. Existuje na mnoho druhů a odrůd, které se mezi sebou snadno kříží.

Před zimou je vhodná ochrana chvojím. Hrozí vymrznutí. Lístky se mohou sklízet během celého léta. Čerstvé listy lze uchovat v chladničce v sáčku, pouze však krátce. Vhodnější je čerstvé listy uchovat zamrazením v ledových kostkách. Další možností uchování je sušení. Listy k sušení se sbírají nejlépe v červnu, než rostlina vykvete. Nať s listy se suší ve stínu a rychle, jinak listy hnědnou.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: bazalková máta - připomíná svým vzhledem bazalku. Má citrónovou vůni a lahodnou chuť. Hodí se do piškotového těsta a sušenek.
máta peprná - listy jsou tmavší a méně zkadeřené;
marocká máta - listy jsou jasně zelené a zubaté;
ananasová máta - vyznačuje se ovocnou vůní, listy mají smetanové skvrny;
jablková máta - okrouhlé listy mají jablkové aroma. Jejich chuť je šťavnatá a sladká nežli u ostatních druhů mát.
červená raripila - zašpičatělé listy jsou tmavě zelené, stejně jako stonek. Květy jsou fialkové.
Původ: západní Evropa
Druh: bylinka
Typ listu: střední listy, vejčité
Barva listu: zelené
Barva květu: fialová
Kvete: Kvete od června do srpna.
Výška: 30 - 50 cm
Vůně: Celá rostlina mentolově voní.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Tvarování / řez: Pokud je rostlina napadena rzí, je vhodné ji radikálně seříznout. Nové výhony vyrážejí již zdravé.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: žádá zimní přikrytí
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: červen, červenec, srpen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří na slunném a polostinném stanovišti.
Voda: Mladé rostliny potřebují vláhu, starší zaléváme jen za sucha.
Množení: Množí se snadno odděnky starších rostlin.
Přesazování: Rostlině se daří na jednom místě nejlépe 3 roky. Poté je vhodné ji přesadit.
Tip: Pokud rostlinu vysadíme s košťálovinami, odpuzuje svými vonnými esencemi běláska zelného.

Články na téma Máta


Jak může vonět máta?

Jak může vonět máta?

Tradiční vůni a chuť máty zná určitě každý, ale co třeba máta citronová, jablečná a čokoládová?

Co je to Bio zelenina?

Co je to Bio zelenina?

Moderní, nabubřelý pojem, nebo zcela obyčejná věc – prosté pěstování bez chemie? Jaký význam má takzvaná Bio zelenina, co to vlastně je a jak pěstovat BIO?

Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?

Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?

Sůl je stále základ, byť mnozí kuchaři a gurmáni preferují „ochutnání“ potravin, jejich původní chuti, bez přísad. Ovšem co bylinky, jaké jsou ideální právě pro grilování?