Jeřáby patří do poměrně velké skupiny užitečných stromů lišících se od sebe velikostí od 3 do 15 m. Jde však obvykle o menší stromy s řídkou a málo rozvětvenou korunou. Opadavé listy jsou lichozpeřené nebo jednoduché, mají vejčitý tvar a jsou hrubě pilovité. Od května rostlina kvete bílými květy ve velkých chocholících. Plodem jsou oranžovočervené malvičky, které vydrží na stromě poměrně dlouho. Na podzim se listy zbarvují do žluté barvy.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: S. aria (jeřáb muk) - domácí druh dorůstající 10 m. Tvoří eliptické listy s pilovitým okrajem. Jejich horní strana je tmavě zelená, zespodu jsou bělavě plstnaté.

S. aucuparia (jeřáb obecný) - dorůstá výšky okolo 10 m. Opadavé listy jsou lichozpeřené s pilovitým okrajem. Mají sytě zelenou barvu. V květnu vykvétá smetanovými květy. Od srpna tvoří oranžovočervené malvičky, které jsou velice dekorativní. Slouží jako potrava pro ptactvo.

S. domestica (oskeruše) - tvoří až 7 m vysokou kuželovitou korunu. Lichozpeřené listy jsou kopinaté, tmavě zelené. Od května do června kvete bílými květy. Plody jsou žlutozelené malvičky hruškovitého nebo jablkovitého tvaru.

S. intermedia (jeřáb prostřední) - roste poměrně pomalu. Tvoří protáhlé, vejčité listy s více laloky. Vrchní strana listu je tmavě zelená, spodní šedá.

S. torminalis (jeřáb břek) - roste jako vícekmenný keř dorůstající 8 - 10 m. List je tvořen 5 - 7 laloky. Plody jsou hnědé malvičky.
Původ: Kavkaz, Evropa, Malá Asie
Druh: listnatý opadavý strom
Typ listu: malé listy, opadavé, vejčité
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá
Kvete: Kvete od května do června.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Použití: Hodí se jako solitéra nebo do rozvolněných skupin.
Tvarování / řez: Řez není potřebný. Uschlé větve je dobré odstraňovat v zimě.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: květen, červen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Jeřábům se daří dobře na slunném i polostinném stanovišti.
Množení: Druhy množíme na podzim výsevem pod sklem, kultivary je možné množit štěpováním.
Zemina: normální zahradní zemina

Články na téma Jeřáb


Které jeřabiny jsou jedlé?

Které jeřabiny jsou jedlé?

Potkáte je podél silnic a ve volné přírodě, jejich plody se používají k různým podzimním dekoracím, ale víme ještě, jako to věděli naši předci, že jsou jedlé a plné vitaminů?

Choďte si pro vitamíny do přírody, třeba pro zdravé jeřabiny

Choďte si pro vitamíny do přírody, třeba pro zdravé jeřabiny

Lesní maliny, borůvky, lesní jahody, šípky a bezinky zná určitě každý. Ale z paměti populace se tak trochu vytrácí další velice zdravé ovoce, na které většinou narážíme pouze v přírodě – jeřabiny. Nejčastěji je vídáme sušené jako součást podzimních i zimních (včetně vánočních) výzdob, dříve se však zavařovaly, sušily například na čaj a vyráběla se z nich zdravá šťáva.

Bez jeřábu se mnohé stavby neobejdou

Bez jeřábu se mnohé stavby neobejdou

Potřebujete poradit s koupí nebo s půjčením jeřábu pro váš projekt? Doporučujeme osvědčené jeřáby tradiční značky typu MB. Důležité informace nejen o jejich možnostech, ale také o následných servisních a revizních podmínkách přinášíme přímo od odborníků.