Které jeřabiny jsou jedlé?
Potkáte je podél silnic a ve volné přírodě, jejich plody se používají k různým podzimním dekoracím, ale víme ještě, jako to věděli naši předci, že jsou jedlé a plné vitaminů?
Jeřáby patří do poměrně velké skupiny užitečných stromů lišících se od sebe velikostí od 3 do 15 m. Jde však obvykle o menší stromy s řídkou a málo rozvětvenou korunou. Opadavé listy jsou lichozpeřené nebo jednoduché, mají vejčitý tvar a jsou hrubě pilovité. Od května rostlina kvete bílými květy ve velkých chocholících. Plodem jsou oranžovočervené malvičky, které vydrží na stromě poměrně dlouho. Na podzim se listy zbarvují do žluté barvy.
| Odrůdy: |
S. aria (jeřáb muk) - domácí druh dorůstající 10 m. Tvoří eliptické listy s pilovitým okrajem. Jejich horní strana je tmavě zelená, zespodu jsou bělavě plstnaté.
S. aucuparia (jeřáb obecný) - dorůstá výšky okolo 10 m. Opadavé listy jsou lichozpeřené s pilovitým okrajem. Mají sytě zelenou barvu. V květnu vykvétá smetanovými květy. Od srpna tvoří oranžovočervené malvičky, které jsou velice dekorativní. Slouží jako potrava pro ptactvo. S. domestica (oskeruše) - tvoří až 7 m vysokou kuželovitou korunu. Lichozpeřené listy jsou kopinaté, tmavě zelené. Od května do června kvete bílými květy. Plody jsou žlutozelené malvičky hruškovitého nebo jablkovitého tvaru. S. intermedia (jeřáb prostřední) - roste poměrně pomalu. Tvoří protáhlé, vejčité listy s více laloky. Vrchní strana listu je tmavě zelená, spodní šedá. S. torminalis (jeřáb břek) - roste jako vícekmenný keř dorůstající 8 - 10 m. List je tvořen 5 - 7 laloky. Plody jsou hnědé malvičky. |
| Původ: | Kavkaz, Evropa, Malá Asie |
| Druh: | listnatý opadavý strom |
| Typ listu: | malé listy, opadavé, vejčité |
| Barva listu: | zelené |
| Barva květu: | bílá |
| Kvete: | Kvete od května do června. |
| Náročnost pěstování: | Rostlina není náročná na pěstování. |
| Použití: | Hodí se jako solitéra nebo do rozvolněných skupin. |
| Tvarování / řez: | Řez není potřebný. Uschlé větve je dobré odstraňovat v zimě. |
| Trvanlivost: | Je to vytrvalá rostlina. |
| Odolnost: | mrazuvzdorná |
| Vlhkomilnost: | normální |
| Substrát: | normální zahradní ze |
| Náročnost na pěstování: | bez nároků |
| Doba květů: | květen, červen |
| Stanoviště: | Jeřábům se daří dobře na slunném i polostinném stanovišti. |
| Množení: | Druhy množíme na podzim výsevem pod sklem, kultivary je možné množit štěpováním. |
| Zemina: | normální zahradní zemina |
Potkáte je podél silnic a ve volné přírodě, jejich plody se používají k různým podzimním dekoracím, ale víme ještě, jako to věděli naši předci, že jsou jedlé a plné vitaminů?
Lesní maliny, borůvky, lesní jahody, šípky a bezinky zná určitě každý. Ale z paměti populace se tak trochu vytrácí další velice zdravé ovoce, na které většinou narážíme pouze v přírodě – jeřabiny. Nejčastěji je vídáme sušené jako součást podzimních i zimních (včetně vánočních) výzdob, dříve se však zavařovaly, sušily například na čaj a vyráběla se z nich zdravá šťáva.
Potřebujete poradit s koupí nebo s půjčením jeřábu pro váš projekt? Doporučujeme osvědčené jeřáby tradiční značky typu MB. Důležité informace nejen o jejich možnostech, ale také o následných servisních a revizních podmínkách přinášíme přímo od odborníků.