AQUAPANEL CEMENT BOARD SKYLITE, efektivní ochrana proti plísním a slané vodě (Zdroj: Knauf) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jsou materiály, kterým dají vzniknout reálné situace na stavbách, neboť praxe je vždy nejlepší rádce. Tak je tomu i s deskou AQUAPANEL SKYLITE, kterou chceme představit vedle již dříve známých cementových desek AQUAPANEL Cement Board Indoor, respektive Outdoor. Odlišuje se jednou zásadní vlastností, a tou je její tloušťka 8 mm.

Vlhké prostředí ve stavebnictví značí obvykle nějaký problém, neboť je pro většinu materiálů ne.žádoucí. Nejde v zásadě o vlhkost vznikající při stavbě, ale o vlhkost, která je přirozená pro různá prostředí, jakými jsou například v interiéru koupelny, bazény, wellness centra, myčky, vodojemy, nemocnice, sauny apod. V exteriéru zase působí na konstrukce vliv nejrůznějších klimatických podmínek. Materiálů, které jsou rezistentní vůči vlhké.mu až mokrému prostředí, není mnoho, zejména v oblasti suché výstavby. Výjimkou je cementová deska Knauf AQUAPANEL CEMENT BOARD v provedení INDOOR, respektive OUTDOOR, nebo právě SKYLITE. Všechny tyto desky jsou vyráběny z portlandského cementu doplněného chemickými přísadami, ovšem s absencí jakýchkoliv dřevin. Z obou stran jsou potaženy tkaninou ze skelných vláken a mají zpevněnou podélnou hranu (EasyEdge). Díky tomuto jedinečnému složení jsou desky velmi pevné, ale hlavně jsou naprosto odolné vůči vlhkému až mokrému prostředí a zamezí vzniku plísní. Žádná jiná deska suché výstavby ne.vydrží dlouhodobě v tak extrémních podmínkách jako Knauf AQUAPANEL. 

Skladba typického řešení podhledu s deskou AQUAPANEL SKYLITE (Zdroj: Knauf)
Skladba typického řešení podhledu s deskou AQUAPANEL SKYLITE (Zdroj: Knauf)

SKYLITE pro podhledy odolné vlhkosti

Cementová deska Knauf AQUAPANEL SKYLITE je určena do konstrukcí podhledů ve vnitřním i vnějším prostředí, které jsou dlouhodobě vystavené vlhkosti nebo vlivům rozmarů počasí. A dokonce jim nevadí ani „slané“ klima, přímo odstřikující voda nebo vysoké teploty (až do 70 °C), které se často vyskytují třeba ve wellness centrech. I v těchto náročných situacích je deska tvarově stabilní, navíc je pevná, odolává i mechanickému poškození, je nehořlavá a akustické vlastnosti rovněž nejsou k zahození. 

AQUAPANEL SKYLITE je tedy v lecčem univerzální a v mnoha ohledech nemá rovnou konkurenci, neboť tradiční materiál – například dřevo – se musí pravidelně ošetřovat a není tak flexibilní. Je proto použitelná v podhledech, na podbití střech, v pasážích, bazénech, venkovních garážích apod. Využití je velmi široké. Stavebník má s AQUAPANELEM jistotu dlouhé životnosti podhledu a také jeho funkčnosti (např. bez napadení plísněmi). 

Tenká a ohebná, jen 8 mm silná cementová deska AQUAPANEL SKYLITE (Zdroj: Knauf)
Tenká a ohebná, jen 8 mm silná cementová deska AQUAPANEL SKYLITE (Zdroj: Knauf)

Snadná montáž a ohebnost

Snížená tloušťka u provedení AQUAPANEL SKY.LITE na 8 mm vymezuje její použití právě nebo hlavně do podhledů, a protože má sníženou hmotnost (10,5 kg/m2), velmi dobře se s ní pracuje i ve výškách (montáž podhledu nad hlavou). Je rovněž dobře ohebná až do poloměru jednoho metru, takže se snadno tvaruje do nejrůznějších oblouků či jiných kreativně řešených konstrukcí, aniž by došlo k jejímu poškození. S pomocí AQUAPANELU SKYLITE lze sestavit plochu o rozměru 225 m2 bez viditelných spár, nebo v délce 15 metrů bez dilatačních spár a to jak v in.teriéru, tak v exteriéru! Desky se nemusí při montáži předvrtávat a velmi snadno se řežou bez nutnosti použití speciálního nářadí. Při montáži je důležité nezapomenout na profily, šrouby a příslušenství s úpravou proti korozi, které také Knauf nabízí. 

Cementová deska AQUAPANEL® Cement Board Skylite (Zdroj: Knauf)
Cementová deska AQUAPANEL® Cement Board Skylite (Zdroj: Knauf)

Podhledy v exteriéru pro budovy do výšky 25 m

Podhledové konstrukce z AQUAPANELU SKYLITE lze provádět v exteriéru budov až do výšky 25 m. Je však vždy třeba provést statické posouzení na tlak a sání větru zohledňující podmínky konkrétního objektu. Desky právě zde potvrdí svoji vynikající odolnost proti povětrnosti. Rovněž povrchová úprava ploch je tradičně flexibilní a odvislá od konkrétních požadavků investora. Významnou roli hraje skutečnost, zda podhledy budou realizovány v interiéru, nebo ve venkovním prostředí. V exteriéru se desky pouze kompletně přetmelí celoplošnou stěrkou AQUAPANEL Fugen- und Flächenspachtel, do které se vkládá podpůrná výztužná tkanina. Tloušťka tmelu by neměla přesáhnout 4 mm u první vrstvy. Pokud je ovšem AQUAPANEL SKYLITE určen do interiéru, je na investorovi, jakou kvalitu povrchu si nakonec zvolí – od Q1 až po Q4. Používá se penetrace AQUAPANEL Grundierung, dále již zmíněná celoplošná stěrka AQUAPANEL Fugen- und Flächenspachtel, která se následně brousí. Chybět ne.smí ani výztužná tkanina přes spáry. Pro dokonale hladký povrch v provedení Q3, respektive Q4, je ovšem zapotřebí na závěr plochu desek celoplošně přetmelit stěrkou AQUAPANEL Q4 FINISH a vyhladit jemným hladítkem. 

Perfektní k pobití střech, římsy a podhledů v exteriéru pro budovy až do výšky 25 m (Zdroj: Kanuf)
Perfektní k pobití střech, římsy a podhledů v exteriéru pro budovy až do výšky 25 m (Zdroj: Kanuf)

Systémová skladba podhledu

Příklad typického řešení podhledu je patrný z obrázku. Na montážní a nosné CD profily opatřené antikorozní úpravou se přišroubují 8mm desky AQUAPANEL SKYLITE. Vhodné šrouby jsou AQUA.PANEL MAXI SN 255. Do spár se vtlačí tmel a do něj výztužná páska a zafixuje se stěrkou. Na to přichází penetrace, a nakonec celoplošná stěrka s vloženou výztužnou tkaninou. Finální je pak barevný nátěr. 

www.knauf.cz

Efektivní ochrana proti plísním a slané vodě (Zdroj: Kanuf)
Efektivní ochrana proti plísním a slané vodě (Zdroj: Kanuf)
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku