Barvy domů bez hranic Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Také si říkáte, jak by ten váš dům „prokoukl,“ kdyby měl jiný kabát? To jistě, ale jakou barvu tomu pomyslnému kabátu dát, to už tak jednoduché není. Záleží totiž na tom, co budeme chtít upřednostnit. Zda budeme chtít novou fasádou poutat pozornost, nebo být raději nenápadní.
Pestrá paleta barev a jejich odstínů nám nabízí mnoho variant, kterými můžeme při vhodné kombinaci zatraktivnit exteriér našeho domu. Rozhodující úlohu zde samozřejmě sehraje i náš vkus a ohled k barvám. Existuje mnoho názorů na barevné řešení včetně pozitivního i negativního vlivu. Pojďme se podívat, jaký je nastupující trend.

Při prohlídce svého okolí jste se již setkali s tím, že domy jak ve městech, tak i na venkově jsou pestřejší, zajímavější a v poslední řadě poměrně dobře zapadají do koloritu daného prostředí. Nutno však přiznat,že se však stále setkáváme i s domy, které působí jako „pěst na oko.“ Proč? Že by jejich majitelé neměli cit a nechtěli hezký dům? Možná se neměli s kým poradit, nebo jde prostě o jejich vkus. Proti gustu žádný dišputát, říká se.

Po “šedivém období“ se projevila naplno chuť po individuálnosti a barevné „svobodě“ a tato bombastičnost se proto mohla snadno obrátit do opačného extrému.
Jak je vidět, vybrat tu správnou barvu pro fasádu, není zas tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Na paměti bychom měli mít hned několik aspektů: plochy stěn by měly být sladěné s barvou střechy, oken, dveří, zábradlí, stínících systému, soklu a podobně. Exteriér by měl ladit i s okolím – oplocením, barevnou vegetací i s okolní zástavbou.

Užitečnou zásadou je vybrat si barvu o jeden až dva odstíny světlejší, než jaká vás zaujala ve vzorníku. Na velké ploše totiž barva působí jinak – mnohem výrazněji- než na malém vzorku. Také odstíny fialové a modré i modrozelené se na fasádu domu příliš nedoporučují, protože studeně ladí s barvou okolní zeleně.
Naopak k osvědčeným a vždy elegantním exteriérovým favoritkám patří odstíny žluté, krémové, béžové, okrové a oranžové.
Oblíbená je i klasická bílá, která zaujme hlavně v kombinaci s cihlově červenou a hnědou (vhodné je její zkombinování se střechou či obkladem nebo dřevem v podobném odstínu).
Foto STAVITELSTVÍ PUDIVÍTR Miroslav, kompletní stavební služby
Foto STAVITELSTVÍ PUDIVÍTR Miroslav, kompletní stavební služby
Pokud se přece jen rozhodnete pro modrou, je, podle posledních trendů, vhodné ji zkombinovat např. se žlutou nebo červenou. Nutno podotknout, že tyto varianty jsou doporučované jen pro moderní architekturu. S tím souvisí i uvědomění si, zda jde o stavbu tradiční, klasickou, reprezentační či moderní a tomu přizpůsobit správný odstín fasády.

Svůj vkus je vhodné podřídit i tomu, zda se jedná o stavbu městskou, kde si můžeme dovolit i odvážnější tóny barev, či stavbu , která je zasazená do přírody. V takovém případě bychom měli volit odstíny blízké přírodním barvám.

Jak je vidět, je toho poměrně dost, na co všechno bychom měli brát zřetel. A kam se podělo to, co si přejeme my sami? Nikam, jen si včas musíme zvážit to, že fasádu domu si nepořizujeme na krátkou dobu, ale že se naopak jedná o záležitost dlouhodobou, a proto se vyplatí vsadit na střídmost. Vždyť to, co je in dnes, nemusí být už za rok, či dva. A tak i v tomto případě platí, že krásné je to, co přetrvává.

Vždy by ale mělo platit, že dům představuje pro každého jeho obyvatele především domov. A tak harmonie a soulad by měly panovat nejen v barevných odstínech domu, ale i ve vztazích k němu a k lidem v něm žijícím. Tak šťastnou volbu a ať se vám krásně bydlí!
Foto STAVITELSTVÍ PUDIVÍTR Miroslav, kompletní stavební služby
Foto STAVITELSTVÍ PUDIVÍTR Miroslav, kompletní stavební služby