Beton jako vkusný prvek zahrady a terasy Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

V zahradní architektuře je beton s oblibou používán pro svou odolnost, trvanlivost a tvarově i barevně pestrou škálu rozličných prvků, které v zahradní tvorbě využijeme pro stavbu plotů, opěrných zdí, dlažeb, systémů odvodnění, schodišť, obrubníků či palisád. Široká nabídka tvarových i barevných modifikací betonových prvků umožňuje mnoho způsobů jejich vkusného včlenění do okolí domu a zeleně. Vhodně umístěné betonové prvky v zahradě působí jako vkusný solitér. Velmi efektně působí obzvláště zahradní doplňky z vymývaného vibrolisovaného betonu. Ve stavebnictví je beton klasickým hojně využívaným materiálem především pro svou pevnost, odolnost vůči působení vody, mrazuvzdornost, dlouhou životnost a nízkou cenu. Beton je základním konstrukčním materiálem pro výstavbu budov, silnic, mostů, tunelů, nebo například přehrad.

Betonová zámková dlažba

Díky své pestrosti a užitným vlastnostem je betonová zámková dlažba vhodná pro pokrytí všech druhů venkovních povrchů – chodníčků, dvorků, teras, pěších i cyklistických cest, náměstí, vjezdů a parkovišť. Zpevněné povrchy ze zámkové dlažby se vyznačují dlouhou životností, odolností vůči povětrnostním vlivům, teplotním změnám, zatížení a mechanické námaze. Po cestách ze zámkové dlažby se dobře chodí, i jezdí, jsou nenáročné na údržbu a v případě potřeby je můžeme rozebrat a opět sestavit například při pokládce elektrického vedení nebo kanalizace. Zámková dlažba odvádí vodu a odpadá tak nutnost odvodňování. Vybírat lze z mnoha typů a barev dlažby, můžete použít jednu barvu či více barev a sestavovat z nich libovolné vzory a obrazce. Zámková dlažba je oproti betonovým dlaždicím dražší a není vhodná na svažující se cesty, po kterých by to v zimě klouzalo.

Betonové dlaždice

Betonové dlaždice jsou pro svou dlouhou životnost, odolnost vůči povětrnostním vlivům a dostupnou cenu často používaným materiálem pro vytváření povrchů venkovních komunikací a ploch. Povrch dlaždic může být různě barevný, hladký, s reliéfem či tryskaný, kdy jsou viditelné jednotlivé kamínky. Díky svému probarvení betonové dlaždice napodobí i dlažbu z cihlářské hlíny (terracotu).
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba a obrubníky
Betonová zámková dlažba a obrubníky
Betonová zatravňovací dlažba
Betonová zatravňovací dlažba
Betonová zatravňovací dlažba před vysypáním mezer zeminou a osetím
Betonová zatravňovací dlažba před vysypáním mezer zeminou a osetím

Betonové tvárnice a cihly

Betonové tvárnice a cihly jsou vyráběny z betonu prvotřídní kvality v mnoha tvarech a rozměrech. Můžete si vybrat z bohatého sortimentu podle účelu, ke kterému cihly a tvárnice potřebujete.

Svahové tvárnice

Svahové tvarovky se využívají především k estetickému ohraničení míst, nebo k oddělení ploch s odlišnou výškovou úrovní terénu. Používají se ke stavbě nenosných okrasných nebo opěrných zdí a svahů, kde tvoří osázené rostlinami velmi estetický předěl.

Plotové stříšky a hlavice

Plotové stříšky slouží k zakrytí zděných konstrukcí ohrad a plotových polí před dešťovou vodou. Stříšky a hlavice jsou na spodních okrajích vybaveny drážkou, která dešťovou vodu odvádí a zamezuje jejímu vniknutí pod stříšku a do konstrukce zdiva.

Betonové tvárnice štípané

Betonové štípané tvárnice se používají ke stavbě pohledových nosných i nenosných konstrukcí, například opěrných zídek, pilířů a plotů. Pro jejich mrazuvzdornost a malou nasákavost jsou vhodné i pro stavbu nezateplených neomítaných objektů – přístřešků, zahradních domků, krbů nebo garáží. 
Oplocení z betonových tvarovek
Oplocení z betonových tvarovek
Oplocení z betonových tvarovek
Oplocení z betonových tvarovek

Betonové cihly

Betonové cihly se používají při stavbě podpěrných zídek, plotů, sloupků pergol a jiných zahradních staveb. Jsou mrazuvzdorné, trvanlivé a působí esteticky.

Ztracené bednění

Ztracené bednění jsou tvarovky používané pro výstavbu opěrných zdí, základových pásů nebo plotů bez použití bednění. Jsou vhodné i pro rychlé zhotovení nosného obvodového nezatepleného zdiva - například zahradních domků, venkovních krbů či garáží.
Oplocení z betonových cihel
Oplocení z betonových cihel

Kanalizační šachty a studny

Kanalizační betonové šachty jsou určeny pro budování venkovních vstupních a revizních kanalizačních šachet, které tvoří součást systémů stokových sítí a kanalizačních přípojek pro odvádění odpadních vod. Kanalizační šachty jsou tvořeny dny, kanalizačními a přechodovými skružemi (kónusy), přechodovými deskami a vyrovnávacími kroužky (prstenci). Kanalizační skruže bez stupadel se používají také pro stavbu studní.

Betonové obrubníky

Chodníkové a zahradní betonové obrubníky se používají pro zpevnění a oddělení venkovních ploch, například k oddělení krajnice vozovky od komunikace a k oddělení venkovní plochy různé výškové úrovně, například parkovišť od silničních komunikací, nebo chodníků od travnatých ploch. Betonové obrubníky se kromě přírodní šedé barvy vyrábí i v dalších barevných odstínech.
Kanalizační šachty
Kanalizační šachty
Betonové záhonové obrubníky
Betonové záhonové obrubníky

Odtokové žlaby

Odtokové a příkopové betonové žlaby se používají k odvádění povrchových, především srážkových vod z pozemních komunikací, zatravněných ploch a parkovišť.

Betonové květináče a zahradní vázy

Pokud chcete vaši terasu či zahradu doplnit o nový estetický prvek, velmi dekorativně působí betonové květináče a zahradní vázy rozličných tvarů a velikostí. Jsou určeny pro výsadbu květin a okrasné zeleně a působí vkusně a přirozeně. Na veřejných prostranstvích a v parcích jsou navíc výhodné svou odolností a vyšší hmotností.

Zdroj: www.dcpraha.cz
Betonový odtokový žlab
Betonový odtokový žlab
Betonová mobilní nádoba
Betonová mobilní nádoba
Betonová mobilní nádoba
Betonová mobilní nádoba
Betonová mobilní nádoba
Betonová mobilní nádoba
DRUŽSTVO CEMENTÁŘŮ, družstvo Poslat poptávku