Uzemnění představuje vodivé spojení s podložím, které chrání před úderem blesku, ale i před úrazy elektřinou a přepětím v síti. Ve které fázi stavby musíme začít myslet na uzemnění a na hromosvod? Do jakých materiálů budeme investovat a kolik? Jaké typy uzemnění existují? Jak se realizuje uzemnění objektu s komplikovanější dispozicí? Poskládali jsme základní užitečné informace z této oblasti.

Novostavba a uzemnění

Montáž hromosvodu se sice provádí až po celkovém ukončení stavby, ale uzemnění musíme vyřešit mnohem dříve. Základový zemnič se umísťuje už do základů po obvodu budoucí budovy. Zemnič musí být uložen do betonové směsi tak, aby byl z každé strany obklopen pěti centimetry hmoty. Po výkopu základů se pokládá zemní pásek nebo drát a podle parametrů domu se v každém rohu stavby vyvedou svody pro hromosvod. Kromě těchto vývodů svodů se ještě vyvede svod v místě hlavní ochranné přípojnice, na kterou se napojuje uzemnění elektroinstalace. Toto uzemnění je povinné pro každý objekt.

Pokud potřebujeme uzemnit objekt, který se nachází v zástavbě, volíme uzemnění prostřednictvím takzvaných zemních tyčí. Komplikace mohou nastat při rekonstrukcích starých domů, kdy okolní prostor neumožňuje výkop a uzemnění. V takovém případě se situace řeší drážkami v betonu, do kterých se zemní tyče umístí.

Materiály

V první řadě si musíme uvědomit, že materiály musí mít vynikající mechanickou odolnost a odolnost vůči korozi. Jaký materiál bude zvolen pro konkrétní objekt, je vždy určeno typem zemniče. Existují dva základní typy zimniče – strojený a náhodný. Jako náhodný zemnič může sloužit například armatura v základovém pasu (železný drát; v betonu zalitý kovový nosník, který splňuje podmínky pro náhodný zemnič). Jako strojený zemnič se nejčastěji volí pozinkovaný drát o průměru 10 mm nebo pozinkovaný pásek rozměru 30 x 4 mm. Kromě těchto standardních materiálů se můžeme setkat i s provedením v mědi. Měděná varianta ale není tak vhodná a navíc se dost prodraží. Proto se používá pouze ve specifických případech, kdy nelze s ohledem na půdu jiný zemnič použít.

Cena uzemnění se pro rodinný domek pohybuje do 5.000,- Kč. Celkové zařízení s hromosvodem v pozinkovaném provedení vyjde na 10.000,-15.000,- Kč. Cena měděné varianty se může vyšplhat až na dvojnásobek této částky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Kdy oslovit firmu?

Nejčastěji stačí instalaci hromosvodu a zemnění objednat asi jeden až dva týdny dopředu. Technici totiž musí nejprve přijet na stavbu a zjistit důležité informace (třeba půdorys domu, dispozice půdy a jiné), ze kterých vyplyne náročnost práce a tedy i podklady pro cenovou nabídku dodavatele.

Revize

Četnost revizí určují aktuální normy. Zemní odpor musí mít hodnotu maximálně 10 Ohmů ochranné zóny. Náročnější požadavky na revize určují specifické vlivy, které na budovu působí (například nebezpečí výbuchu, kdy je kontrola zařízení nutná každý rok). V běžných případech se však revize provádí jednou za pět let.

Máte v plánu instalovat si uzemnění a hromosvod sami? Nezapomeňte, že uzemnění a hromosvody, stejně jako další technologická elektro-montážní činnost, jsou v nejbezpečnějším a nejlepším provedení realizované odborníky, nikoli domácími kutily. Množství energie, které při úderu blesku váš dům ohrozí, je schopné jej zničit, minimálně pak vyvolat požár či zlikvidovat veškeré elektrické i datové rozvody.
Foto: ELE-MONT
Foto: ELE-MONT
ELE-MONT, spol. s r.o. Poslat poptávku