Bezpečnostní a protipožární dveře Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Dveře jsou důležitým prvkem při ochraně rodiny i majetku, neboť jsou nejčastějším terčem zlodějů, kteří v případě panelových domů ani jinudy nemohou ( v ostatních případech jsou rozbitá okna a vnikající nebo vylézající osoby opravdu nápadné na kilometry daleko). Na kvalitě zabezpečení se nepodílí pouze kvalitní materiál, ale i další použité prvky zabezpečení. Nevhodné je příkladně použití odolného bezpečnostního kování na obyčejných dveřích – zde prakticky, mnohdy draze, zakoupený zámek ztrácí svojí funkci. Protipožární bezpečnostní dveře mají, kromě odolnosti proti požáru, spoustu dalších vlastností, jako třeba dobrou tepelnou a zvukovou izolaci. Samozřejmým nárokem je v dnešní době  estetická a designová úroveň vstupu do bytu.

Jak fungují bezpečnostní dveře?

Každé kvalitní bezpečnostní dveřese skládají z ocelové konstrukce s podélnými a příčnými výztuhami. Tato konstrukce v kombinaci s aktivními a pasivními bezpečnostními prvky – jistícími čepy tvoří štít proti násilnému vniknutí. Pasivní čepy jsou nepohyblivé a zabraňují vysazení dveří již při jejich pouhém zavření. Aktivní čepy jsou vysouvány otočením klíče. Bezpečnostní dveře mohou, ale nemusí používat zásuvný bod do podlahy. Nepraktický je v tom, že se neustále zanáší špínou. Z technického hlediska zabezpečení tento bod není nutný. Odpadá tedy případné zanášení nečistot do otvoru v podlaze a rovněž se tak vyvarujeme poruchám zamykacího systému jako je zablokování, z důvodu nemožnosti mechanismu správně dosednout do koncové polohy díky nánosu špíny v otvoru v podlaze.

Na čem opravdu záleží?

Na čem opravdu záleží je to, aby výrobce deklaroval srozumitelnou certifikaci bezpečnostních dveří a uměl vám vysvětlit, co který certifikát vlastně znamená. Dále záleží na rovnováze sestavy dveří. Optimálním řešením jsou bezpečnostní dveře umístěné do bezpečnostní zárubně! To znamená vyváženost a celistvost řešení bezpečnosti! Nekupujte tedy pouze “bezpečnostní dveřní křídla,” neboť tak při vsazení do původní zárubně tvoříte nesourodý celek. Taková zárubeň není koncipovaná na váhu a způsob zamykání mnohonásobně těžších bezpečnostních dveří, jak tvarem, tak sílou a použitým materiálem. Toto řešení je poloviční a “trpí” jak dveře zavěšené do nevhodných závěsů, tak hlavně zárubeň, která se stává o to více náchylnější na použití hrubé síly při násilném vniknutí. 
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK

Charakteristika protipožárních dveří

Jejich specifikum se skrývá v jádru ocelové konstrukce, kde je speciální nehořlavá vložka a v umístění protipožární pásky po obvodu dveří. V dnešní době jsou každé kvalitní bezpečnostní dveře zároveň i protipožární. 
Požární odolnost se udává v časových jednotkách – minutách, které označují dobu, po jakou jsou dveře schopné odolávat požáru a nepropouštět kouř a jedovaté splodiny směrem ven, z prostoru kde hoří.

Jak poznáme úroveň požární ochrany?

Při orientaci nám pomůže označení písmeny, kdy E představuje celistvou ochranu, tedy vypovídá o schopnosti zamezit průniku plamenů a nebezpečných plynů. Písmeno I označuje schopnost izolace, vytvoření bariéry proti rozšíření požáru vysokou teplotou. 
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Bezpečnostní dveře SHERLOCK Poslat poptávku