Bílé nádobí (Zdroj: Unsplash)

Zařizujete kuchyni a přemýšlíte, jaké nádobí pořídit, abyste za pár let nevypadali před návštěvou ještě víc „retro“, než se sami cítíte? Snažíte se odhadnout, jestli do budoucna budou moderní talíře modré, zelené nebo s obrázky hmyzu? Máme pro vás snadné řešení vašeho trápení: s bílým nádobím neuděláte chybu nikdy.

Bílé talíře, misky, hrnky i podšálky? Jediná správná volba na roky dopředu

Jste těmi posledními, kdo by chtěl obměňovat jídelní sady každých pět let? Tak vsaďte na bílou barvu. A je celkem fuk, v jakém designu. Bílou sadu nádobí můžete koupit v extra luxusním kameninovém provedení z vyhlášené keramické dílny a investovat do ní téměř jako do uměleckého díla. Nebo vybrat úplně obyčejnou za pár desítek korun, jakou nabízí třeba Kik leták příští týden. V obou případech zůstane vaše sada nádobí módním trendem po celou dobu své životnosti.

Proč je bílá barva nádobí sázkou na jistotu?

Správné nádobí totiž jídlo doplňuje, přitom jej nechá vyniknout. A přestože právě v kuchyni a v servírování se fantazii žádné meze nekladou, nejlépe jídlo vynikne právě na bílém talíři. V bílé misce. A káva nebo čaj tvoří dokonalý kontrast s bílým hrníčkem na bílém podšálku. O dezertech nebo salátech ani nemluvě.

Na druhou stranu: aby se z jídelních sad a ze servírování nestala vyloženě nuda, můžete bílý základ doplnit naopak o tmavé nebo výrazně zdobené doplňky. Například solničku a pepřenku, stojánek na ubrousky nebo servírovací mísy. Tím vhodně podtrhnete kontrast na stole. Bude-li stůl z tmavšího dřeva nebo s tmavším ubrusem, o to lépe.

Asi máte myčku. S bílou netřeba řešit trvanlivost dekorací

Další výhodou bílého nádobí je jeho odolnost myčce. Jakékoliv dekorace na povrchu nádobí totiž nemusejí odolat letům pravidelného mytí myčkou. Jemné kytičky jsou sice na talířích moc pěkné, ale až je myčka zešediví, už se vám asi líbit nebudou. O zlatých prvcích ani nemluvě. Jestliže budete nádobí do myčky skládat správně, právě s bílými kousky budete nejspokojenější.

Výjimkou jsou tu keramické talíře a misky v různých barvách, neboť barvy jsou už samy o sobě součástí povrchové glazury. A tu nelze jen tak smýt, ani v myčce. Jen pozor: aby mohla keramika do myčky, musí být glazurovaný celý povrch, z obou stran nádobí.

Porcelán je odolnější než keramika. A také lehčí. Sklo je někde „mezi“

Možná už máte jasno o tom, jakou barvu nádobí si pořídíte. Ale co materiál? Možnosti máte vlastně tři: sklo, porcelán a keramiku (kameninu). Jestli máte malé děti, nejlepší volbou bude porcelán. Je ze všech materiálů nejodolnější (i při nárazech) a zároveň dokáže být lehký.

Nejnižší hmotnost mají porcelánové kousky z tzv. kostního porcelánu, často se mu říká i Bone China. Ale patří k nejdražším. Podrobnosti o luxusním kostním porcelánu najdete například v článku na Novinky.cz.

Skleněné nádobí je odolnější, než si dokážete představit: rozhodně toho vydrží víc než běžná kamenina. Ta naopak patří materiálům křehkým, zejména když se u nádobí sleduje co nejnižší hmotnost, proto i co nejtenčí stěna.

Počítat musíte též s faktem, že malé děti budou mít problém při manipulaci s těžkými keramickými kousky. Proto je pro ně vhodný porcelán, pro ty nejmenší ale raději rostlinný plast. Jste-li fanoušky keramiky, dětem můžete pořídit jen několik porcelánových kousků, třeba s veselými motivy. Samy pak přejdou na společnou keramiku, až je zaujme víc než jejich barevné nádobí.