Důležitost a nenahraditelnost světla si většinou plně uvědomíme zpravidla večer při výpadku elektrické energie. Zvykli jsme si na dostatek světla, a tak při takovýchto nečekaných „příhodách“ jsme zaskočeni, nepřipraveni improvizovat prostřednictvím svíček, baterek a podobně. To by se našim předkům nestalo. Ale je jiná doba, a proto jsou s ní svázány i odlišné souvislosti. Přístupy k osvětlení interiérů procházejí v současnosti převratnými změnami. Požadavky spotřebitelů na variabilitu, úspornost a komfort při obsluze osvětlovací techniky rostou a nutí výrobce neustále inovovat, přinášet na trh nové modely svítidel a netradiční koncepty osvětlení.

Myšlenka, že světlo a tma mohou mít vliv na celkové ladění lidské psychiky pochází už z dob antiky a písemné zmínky o využívání světla jako prostředku léčby proti depresím jsou staré asi 2000 let. Světlo má velkou moc, a proto se dnes při tvorbě interiérů věnuje zvýšená pozornost jeho intenzitě, barvě, chladu či teplu.

Při výběru interiérových svítidel je třeba zvažovat nejen bezpečný provoz, pohyb a orientaci v prostoru, ale i jejich dosah a použitelnost. Do každé místnosti je nutné zvolit správný typ osvětlení nebo vhodnou kombinaci světel pomocí které se dosáhne požadované světelné harmonie prostoru.

V uplynulých letech dominovaly v obytných místnostech svítidla pojatá jako výrazné výtvarné objekty. Přestože jsou lampy s velkými stínidly stále ještě vítanými tvůrci nálady, současné trendy vyzdvihují krásu technicky strohých a racionálních tvarů. S přibývajícími technickými vymoženostmi svítidel se zmenšují jejich rozměry. V mnohem výraznější oblibě jsou dnes svítidla, která je možné instalovat na ohraničení prostoru – stropů, stěn, či podlah.
Opomenout nelze ani ten fakt, že dnes jsou rozmanitá svítidla odolná i jednotlivým požadavkům prostředí, ať jsou to koupelny či exteriéry domu. Architektům a klientům se tím tak otevírají široké možnosti k jedinečnému využití každé zóny obydlí.

Současné technické parametry produktů umožňují pracovat se světlem v interiéru jako s dynamickým elementem podobným přirozenému světlu. Inscenované a podle potřeby řízené dramaturgie osvětlení jsou vymožeností, která může prostor obohatit novými vjemy a jeho uživatele překvapit příjemnými pocity. V současném interiéru dominuje barevné světlo, díky kterému se osvětlení stává tvůrcem různých nálad. Barvy ovlivňují náladu a pohodu, oslovují smysly. Ten , kdo se cítí dobře, relaxuje rychleji, odpočívá intenzivněji. Harmonické působení světla proti stresu jsou převratnou novinkou.
Světlo v obytném prostředí splňuje tři úlohy. Ve všeobecné rovině nám osvětlení umožňuje dokonalou orientaci. Druhou úlohou světla je funkční osvětlování jednotlivých činností, které v bytě a v jeho prostorách vykonáváme.. A v neposlední řadě osvětlení opticky osvětluje prostory a dekoruje vybrané prvky.

Při řešení osvětlení v interiéru musíme rozlišovat jednotlivé prostory a funkční celky, které si právě vyžadují rozdílné osvětlení. Při rozvaze je nutné vycházet i z toho, jaké povrchové úpravy prostor nabízí a jaké předměty jsou v místnosti k dispozici, neboť toto všechno -  barva, struktura a povrchová úprava materiálů - se projeví na odrazu světla. Například světlé povrchy, leštěné a hladké materiály odrážejí větší množství světla než tmavé povrchy a porézní materiály. Odraz a pohlcování světla a tím i vnímání celého interiéru výrazně ovlivňuje barevnost. Například tmavší barevné tóny pohlcují víc světla než světlejší tóny.

Jako doplňková svítidla se používají zdroje světla jiné barvy a s odlišným nasměrováním než má světlo ústřední. Tento druh osvětlení pomáhá vytvořit intimní atmosféru. Využívají se především stojací lampy, svítidla na osvětlení obrazů, svítidla na stěny a podobně. Všechny tyto typy pomáhají vytvářet teplé stíny se zajímavou kresbou.

Nezanedbatelné je i osvětlení exteriéru rodinného domu. Osvětlení vstupu, balkonů, teras, ale i zahradních celků bývá ještě stále nedostatečné, přestože nabídka na trhu je již opravdu bohatá. Úsporná halogenová svítidla s rozmanitým designem, nástěnné, nízké zahradní anebo i směrované reflektorové modely umožňují řešit koncept venkovních prostor funkčně, ale i esteticky.

Interiérový design je zrcadlem doby a životního stylu lidí, kteří v něm žijí. Dynamika současného života vede k potřebě funkčního, variabilního interiéru bytu, který zároveň poskytuje zázemí, intimitu, dává možnost relaxovat a načerpat energii na další dny. Hektické době tedy přirozeně přizpůsobujeme nejen životní tempo, ale i náš domov. Důležitým prvkem je při tom, jak jsme si ukázali – světlo, které přímo souvisí s podstatou života.
Zeměpisná šířka naší republiky a náš životní styl jasně poukazují na to, že téměř polovinu života trávíme při umělém osvětlení! A proto nepodceňujme tento zdroj a udělejme vše pro to, abychom byli stále v dobrém světle.