Cena 100% hypoték postupně klesá Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Banky začaly omezovat poskytování 100% hypoték na podzim roku 2008. Jednalo se o reakci na příchod finanční krize, kdy nikdo netušil jaký vývoj bude mít trh s nemovistmi u nás. Banky se obávaly především propadu cen a také změny chování klientů. Některé banky přestaly poskytovat 100% hypotéky úplně, ty, co je i nadále nabízely zvýšily výrazně úrokovou sazbu a zpřísnily podmínky schvalování. 

V květnu jsme se zabývali úvahou, že se do bank vrací větší důvěra v trh nemovitostí a jeho další vývoj. Minimální úroková sazba těchto hypoték v průběhu jara klesla pod 6% a nyní dokonce pod 5%, což je patrné z níže uvedeného grafu. Jedná se o další signál, že trh nemovitostí je pro bankéře více předvídatelný.

100% hypotéky v současné době nabízí sedm bank z dvanácti. Potvrzuje se, že důvodem postupného uvolnění a poklesu sazeb je návrat důvěry ve vývoj trhu s nemovitostmi. Po dvou letech od příchodu finanční krize máme lepší zkušenosti s tím, jak se budou ceny nemovitostí vyvíjet, nepotvrdily se černé scénáře pádu cen nemovitostí a je dostatek předpokladů, že trh je stabilizován a očekává se spíše jeho oživení a mírný růst cen než další pokles.

Neočekáváme, že banky budou výrazně měnit podmínky těchto hypoték, nicméně půjde o pozvolný proces, ale i to je pozitivní zpráva. Nutno dodat, že prakticky ve všech zemích prošly v souvislosti s globální finanční krizí tyto hypotéky restriktivními omezeními, a v některých zemích byly pozastaveny úplně (Velká Británie, Irsko) nebo se dlouhodobě vůbec neposkytují (Švýcarsko, Švédsko, Norsko či Dánsko).
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Zdroj: Banky, GOLEM FINANCE s.r.o.; Vývoj úrokových sazeb u 100% hypoték s fixací na 5 let v průběhu letošního roku
Zdroj: Banky, GOLEM FINANCE s.r.o.; Vývoj úrokových sazeb u 100% hypoték s fixací na 5 let v průběhu letošního roku