Pokud se stěhujete, je otázka bydlení největším problémem, který vyžaduje rychlého řešení. Potřebujete-li byt ihned, nezbude vám nic jiného, než se obrátit na služby realitní kanceláře a přijmout vyšší počáteční náklady. Jestliže máte alespoň pár týdnů čas, lze bydlení sehnat bezproblémů za nižší částky, než nabízí agentury. Dlužno podotknout, že autor vychází ze zkušeností s pronájmem bytu v Praze.

Kde hledat


Ze všeho nejdříve musíte nalézt nějakou nabídku bytů. Inzertní noviny jsou dobré, ale jelikož vycházejí se zpožděním, není většina nabídek již aktuálních (nabízející je umisťují i na internet). Výborným pomocníkem tak jsou internetové realitní servery. Pokud však nechcete využít služeb realitní kanceláře, musíte nabídky na online inzertních serverech důsledně filtrovat. Jen zhruba 20 % inzerátů pochází přímo od majitelů.

Počáteční náklady

První měsíc bydlení v pronajatém bytě je vždy po finanční stránce nejhorší. Kromě prvního měsíčního nájmu (platí se měsíc dopředu) si musíte stejnou částku připravit pro kauci (většinou je vratná, slouží jako záloha pronajímateli pro případ nesplacení některých pohledávek nebo poškození vybavení bytu). Pokud máte byt přímo od majitele, dál už nic neplatíte. Jestliže si ale pronajmete byt od realitní agentury, platíte ještě provizi (ve výši měsíčního nájmu). Samozřejmě jsou i výjimky, kdy neplatíte ani kauci, ani provizi, ale takových nabídek je jen velmi málo. Sečteno podtrženo, pokud si pronajímáte byt za částku 8.500 Kč měsíčně, ještě než se nastěhujete zaplatíte minimálně 17.000 nebo dokonce 25.500 Kč. Navíc pokud není byt alespoň základně vybaven, musíte si vyhradit peněžní prostředky na nákup postele, lednice nebo skříně.
Foto RKStejskal
Foto RKStejskal

S nebo bez

Fíglem některých pronajímatelů je uvádění nájmu bez poplatků za služby. Na první pohled lákavý nájem (např. 5.500 Kč) se může nakonec vyšplhat až na 7.500 – 8.000 Kč měsíčně. Poplatky jsou různé a závisí také na velikosti bytu.

Pronájem bytu v kostce

  • nejlepší nabídky jsou přímo od majitelů (neplatíte provizi RK),
  • vždy se hned informujte, kolik činí kauce a provize,
  • ujistěte se, že nájem je včetně VŠECH poplatků,
  • podrobně se informujte na stav bytu a provedené opravy,
  • alespoň částečně vybavený byt je výhodou,
  • řádně si prostudujte smlouvu,
  • pronajímatel musí prokázat, že je majitelem bytu,
  • pokud pronajímatel není majitelem bytu, měl by doložit oprávnění k pronájmu,
  • informujte se, zda-li může v bytě bydlet více osob, zvířata.

Na co si dát pozor při podpisu smlouvy

Nájemní smlouva se uzavírá na dobu určitou. Ověřte si, zda je pronajímatel opravdu majitelem pronajímané nemovitosti. To je možné například z výpisu z katastru nemovitostí nebo chtějte potvrzení družstva. Zkontrolujte cenu nájmu, tedy co vše cena obsahuje a hlavně co budete muset platit nad rámec sjednaného nájmu. Při předání bytu sepište předávací protokol. Do něj se zapisuje veškeré vybavení i případné nedostatky nebo poškození tak, aby při zpětném předání nevznikl spor o to, kdo škody způsobil. Do předávacího protokolu se také uvádějí stavy měřičů energií.

Kolik stojí pronájem Praze?

Jeden z velkých mýtů je, že bydlení v Praze je neskutečně drahé. To již ale neplatí. Garsoniéru nebo 1+kk (popřípadě 1+1) po rekonstrukci bez problémů seženete za 8.000 Kč včetně poplatků. Pokud budete mít štěstí a narazíte a nabídku přímo od majitele, můžete se u velikosti 1+kk dostat až na 7000 Kč včetně poplatků.
Například ve srovnání s Brnem jsou stejně velké byty v Praze jen o 1.000 až 1.500 Kč dražší.