Chraňte se před ledem a sněhem Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Nízké teploty v kombinaci se sněhem a ledem mohou způsobit v zimním období nemalé trápení. Parkoviště, příjezdové komunikace, chodníky a venkovní schody se stávají pro chodce a dopravní prostředky velice rizikové. Ušetřete si čas s odklízením sněhu a zapomeňte na starosti, které přináší náledí. Je právě čas odložit nářadí na odklízení sněhu a dopřát si raději odpočinku.

Možná jste nevěděli, že na trhu existují systémy, které vám pomohou zahnat starosti se sněhem a náledím na chodnících, s rampouchy na střechách a pomohou chránit i potrubní systémy. Váš domov či objekt se tak stává bezpečný a to bez každodenní práce. V neposlední řadě odpadá starost s odklízením chemického posypu a štěrku, který znečišťuje venkovní prostředí.

Ochrana před ledem a sněhem
Sníh a náledí nás v zimě trápí, jak jsme se již výše zmiňovali, na komunikacích. Pro ochranu venkovních ploch jsou určeny univerzální topné kabely, které se vyznačují výbornou ohebností, mechanickou odolností a pevností v tahu. Topné systémy lze instalovat do všech povrchů a vytvořit tak bezpečné prostředí pro chodce a pohybující se dopravní prostředky. Po celou zimu jsou tak bez sněhu a ledu, aniž byste museli vyvinout nějakou námahu a systém nějak udržovat. Investovat do této izolace se vyplatí především u menších ploch – schodiště, rampy, mosty či lávky.
U větších ploch je z hlediska snížení nákladů lépe zajistit vrstvu kameniva frakce 16 - 32 mm, které vytvoří pórovitou izolační vrstvu bránící úniku tepla z vyhřívané desky a zároveň splňuje funkci drenáže.

Topné kabely se ukládají do vrstvy betonu či do písku, přičemž je nutné je uložit co nejblíže k povrchu. Vrstva s kabely je pro zvýšení účinnosti tepelně izolována např. extrudovaným polystyrenem nebo polyuretanovými izolačními deskami. K ovládání topných kabelů se používá regulace, kterou můžeme volit buď ruční či automatickou.
Ruční regulace je levnější, je však třeba stále lidského faktoru, který mnohdy není právě spolehlivý. Pořizovací náklady automatických regulátorů jsou sice vyšší, ale později nebudete litovat tohoto rozhodnutí.
Automatické regulátory jsou vybaveny senzory snímající teplotu a vlhkost povrchu. Jakmile tedy čidlo zaregistruje pokles pod mez nastavené teploty a zvýší se vlhkost povrchu, topný systém se automaticky zapne. Pokud není splněna žádná z podmínek, je systém vypnut. Tím se minimalizuje spotřeba energie a celý systém funguje pouze tehdy, kdy je to aktuální.
Foto DEVI ŠTORC - ochrana před ledem a sněhem
Foto DEVI ŠTORC - ochrana před ledem a sněhem
Ochrana okapů
I když zapadané střechy domů a rampouchy patří neodmyslitelně ke kouzlu zimní atmosféry, z hlediska bezpečnosti jsou největší hrozbou. Ohrožují nejen chodce; škoda způsobená pádem rampouchu na movité věci např. automobil nemusí být malá. Proti sněhu napadaném ve střešních úžlabích, okapových žlabech a svodech a proti rampouchům visícím z konců střech však existuje účinná ochrana. Taktéž pomocí topných kabelů zabráníme případnému poškození střešní konstrukce, zamezíme vzniku rampouchů a v neposlední řadě zabráníme zatékání vody do stavební konstrukce (voda zateče do interiéru či na fasádu, což způsobuje praskání a následné opadávání omítky).

Při navrhování potřebného výkonu systému je nutné přihlédnout k více faktorům jako je rozměr střechy a okapů, umístění objektu z hlediska klimatických podmínek, nadmořská výška, orientace ke světovým stranám. Pro klasický žlab se používají kabely o výkonu 30 – 40 W. Instalují se ve smyčce nebo jsou dva kabely položené paralelně. Fixují se na střechu pomocí mrazuvzdorných plastových úchytů jak do žlabů, tak do svodů. Opět platí z hlediska hospodárnosti investovat do automatické regulace, která snižuje náklady na provoz na minimum a nevyžaduje žádnou obsluhu na rozdíl od ručního ovládání.
Foto DEVI ŠTORC - ochrana okapů
Foto DEVI ŠTORC - ochrana okapů

Ochrana potrubí
I přes to, že jsou různé typy potrubí izolovány, v zimních měsících při nízkých teplotách dochází k jejich promrznutí a následně k jejich popraskání. Pomocí vyhřívaných topných kabelů se tomu můžeme vyhnout. Jde o velice snadné a spolehlivé řešení. Podmínkou však zůstává nezbytná vrchní tepelná izolace. Kabely jsou instalovány jak na kovová, tak i plastová potrubí, která jsou umístěna v nadzemní nebo podzemní části.
Kabely se uchycují spolu se senzorem na potrubí pomocí hliníkové samolepící fólie a následně se obalí vrstvou tepelné izolace, přičemž senzor se umísťuje na nejchladnější bod potrubí. Základním bodem pro spolehlivé fungování celého systému je volba vhodného výkonu topného systému. Jakékoliv odhady nemusí být přesné, proto je vhodné se poradit s odborníkem.

Díky topným systémům máte větší jistotu a pocit bezpečí, že je váš domov nebo objekt chráněn před možným úrazem nebo vznikem materiálních škod. I když letošní zima překvapila svými vysokými teplotami snad každého, nenechte se jí zaskočit. Počasí je zkrátka nevyzpytatelné a příští zimní sezóna pro vás může být pohodovou, i když za okny bude řádit sníh a mráz.
Foto DEVI ŠTORC - ochrana potrubí
Foto DEVI ŠTORC - ochrana potrubí