Cihla je velice oblíbeným stavebním materiálem už celá staletí. Důvodem je její delší životnost v porovnání s jinými stavebními materiály. Dokazují to nejrůznější starobylé památky, ale i legendy. Na stavbu Babylonské věže bylo dle dostupných zdrojů použito až 85 milionů cihel, které se pálily přímo na místě. Cihla nevytváří při ideální vlhkosti podmínky pro vznik plísní, je odolná proti ohni, účinně tlumí zvuk, má poměrně vysokou únosnost a moderní cihelné bloky šetří tepelnou energii i přírodu.

Technologické postupy výroby cihel se samozřejmě neustále zdokonalují, proto nelze srovnávat cihlu použitou na stavbu Babylonské věže a moderní výrobky používané k novostavbám rodinných domů. Ty mají lepší a specifické vlastnosti, avšak základní receptura a základní principy výroby jsou stále stejné. Velice zjednodušeně lze říci, že se směs hlíny a vody lije do forem a  poté se suší. Své specifické vlastnosti však cihla získává až vypálením při vysokých teplotách 900 až 1200 oC.

Současná nabídka cihel je mimořádně široká a zahrnuje speciální výrobky. Jedním z takových výrobků je broušená cihla, která je výrazným krokem vpřed ve vývoji pálených cihel z hlediska technologie zdění. Proč?

Broušené cihly se vyrábějí stejným způsobem jako klasické cihly, ovšem s tím rozdílem, že se ložné plochy po vypálení zbrousí do roviny speciálními brusnými kotouči, což umožňuje vyzdívání na speciální maltu pro tenké spáry. Upravené cihly mají stejnou výšku s povolenou odchylkou maximálně 1 mm, což přestavuje značnou úsporu malty a nejen to.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Lze v kostce shrnout výhody těchto cihel?

Zdivo z broušených cihel je ekonomicky výhodnější, a to hned ze dvou důvodů – menší pracnosti a nižší spotřeby malty. Úspora malty je způsobena snížením tloušťky ložné spáry z 12 mm u klasického zdění na 1 mm pro zdění broušených cihel. Vzhledem k tomu, že je cihelný střep téměř beze spár, minimalizuje se vznik prasklin v omítkách. Nezanedbatelné je i zlepšení tepelných vlastností při zachování stejné tloušťky zdiva. Eliminace dílčích tepelných mostů je dalším nepřehlédnutelným pozitivem.

V poslední době jsou kladeny na stavební materiály vysoké požadavky zejména na jejich tepelně technické parametry. Jsou broušené cihly vhodné i pro použití při stavbě energeticky úsporných domů?

Obecně lze říci, že  jsou broušené cihly určené pro jednovrstvé obvodové zdivo. I bez dodatečného zateplení splňují normy pro energeticky úsporné domy. Za zmínku jistě stojí i fakt, že i při zdění z bloků nižší pevnostní třídy se dosahuje při zdění na celoplošnou tenkovrstvou maltu stejně vysoké pevnosti zdiva, jaké dosahují cihly vyráběné v pevnostní třídě P 15. Tepelně izolační bloky broušených cihel lze použít i pro obvodové zdivo vícepodlažních budov.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Pálená cihla je materiálem ceněným v minulosti i v současné době. Výrobci pružně reagují na potřeby investorů a snaží se zlepšit technologické postupy výroby tak, aby uspokojili co nejširší klientelu. Cihla rozhodně neztrácí svůj půvab a zřejmě se bude používat ještě dlouho v budoucnosti.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
INTERmaT Stavebniny - kamiónový prodej stavebního materiálu po celé ČR
Poslat poptávku