Čištění klimatizace neprovádějte příliš často, radí odborníci Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Kde je prach a špína, tam se dobře daří škodlivým bakteriím. Je to poučka, která dává perfektní smysl. Ale tak jednoduché to zase nebude. Čistota je dost relativní pojem. A jinak se na prospěšnost čištění ventilací a klimatizací dívá mikrobiolog či technolog, pořádkumilovný člověk a osoba, jejíž náplní práce je právě ono čištění. Od těchto tří velkých skupin (odborník mimo obor, uživatel, servisní profesionál) pak do světa plynou značně rozdílené informace. Jak se v nich vyznat? Poradíme vám.

Jak často chodit k zubaři na preventivní prohlídky? Minimálně jednou za půl roku. Ale pokud by klientů bylo míň a tyto návštěvy nehradila pojišťovna, ale vy osobně, tak rozhodně častěji. Stomatolog potřebuje pacienty, je to přeci jen zdroj jeho obživy. Jak často chodit k holiči, s jakou pravidelností dávat na kontrolu vůz k automechanikovi? Nu, i tady je to podobné. Jiný, frekventovanější turnus, vám vždy doporučí osoba, která se servisní činnost provádí a je její obživou. Jistě se i mezi opraváři či techniky údržby klimatizací najde dost lidí, kterým jde v první řadě o funkčnost přístrojů a zdraví uživatelů. Ale vydělat nakonec chceme všichni. Názor samotných uživatelů se většinou řídí jiným pravidlem, a to reakcí „až to bude zapotřebí“.

Máme jasno. Kvůli tomu čistíme

K holiči chodíme, až nám vlasy začnou nehezky přerůstat, k zubaři zavítáme, až nás začnou bolet a mechanika vyhledáme až tehdy, kdy motor auta začne vydávat podezřelé zvuky. Symptomy podobných negativních jevů u klimatizací a větráků jsou pro nás dobře patrné. Špínou zanesené příčky a rošty, prachem obalené listy rotorů, zaprášené filtry. To je obvykle ten čas, kdy s tím chceme něco udělat. A tak za uznalého pokyvování hlavou servisního technika přistoupíme k činu. Ze strany „odborníků mimo obor“ (tedy lidí, kteří se prodejem a údržbou klimatizací neživí, ale něco o tom vědí) se tehdy dočkáme nepochopení. Proč čistíme? To je snadné:

Filtry klimatizací nejsou všemocné, jejich schopnosti trochu přeceňujeme.
Filtry klimatizací nejsou všemocné, jejich schopnosti trochu přeceňujeme.
  • Chceme pro sebe vytvořit zdravější podmínky pro bydlení. Věříme tomu, že dobře vyčištěná klimatizace přispěje k cirkulaci čistého vzduchu.
  • Vyčištěná klimatizace snižuje koncentraci dráždivých látek, například alergenů, v našich domácnostech. A tím přispívá k větší pohodě bydlení.
  • Čistá klimatizace znamená snadnější dýchání pro každého obyvatele. Znečištěná klimatizace tak zdraví škodí, stejně jako ta čistá pomáhá.
  • Dobře vyčištěná klimatizace reguluje a odvádí nepříjemné pachy, nežádoucí aromatické látky a podivné odéry pryč. Nechceme přeci, aby nám dům „smrděl“ barvou nebo chemikáliemi
  • Čistá klimatizace má lepší výkon, udržuje cirkulaci vzduchu na výši, při zachování stejného výkonu. Špinavá klimatizace má vyšší spotřebu a nižší výkon. Takže tím šetříme.
Vadí nám usazený prach a špína, nikoliv kvalita vzduchu.
Vadí nám usazený prach a špína, nikoliv kvalita vzduchu.

A teď vážně – co z toho je vlastně pravda?

Pravda je taková, že vzduch je jen jeden. A ano, ten v našich domácnostech zrovna čistý není. Je proto zapotřebí často a dostatečně větrat, abychom svůj těsný životní nezamořovali zplodinami, které neustále doma uvolňujeme. Páry při vaření, vzduch, který vydechujeme, prach a polétavé částice, to všechno doma máme. A to vše se vyplatí řádným vyvětráním dostat ven a vyměnit za čerstvý vzduch. Problematické a zdraví ne zrovna prospěšné samozřejmě bude vyvětrávání bytu během smogové situace, ale za normálních klimatických a meteorologických podmínek k „obnově“ vzduchu normální větrání naprosto postačí. 

Vzduch je pořád vzduch

A co ty jiné znečišťující látky? Ano, jsou tam a čekají. Jenže je nedokáže zachytit ani filtr klimatizace. Schválně se podívejte, jak citlivý je váš filtr? Pokud náhodou nepracujete v biologické laboratoři, zjistíte, že konvenční filtr klimatizace vám dovnitř pustí v zásadě to samé, co otevřené okno. Takže čistší vzduch z čistší klimatizace budete mít jen tehdy (pokud nemáte nano-filtr za desítky tisíc), když bude čistý vzduch i venku. Příjemný horský vzdoušek je ale ve městě vzácným zbožím, a žádná, ani čistá klimatizace, to nezmění. Bohužel. Pravidelná výměna filtrů a čištění klimatizace je důležitá, pokud máte astma nebo jste alergik, a za okny probíhá pylová sezóna. Jinak ani ne.

Obyčejný větrák točí vzduch v interiéru, klimatizace ho
Obyčejný větrák točí vzduch v interiéru, klimatizace ho "jen" přepouští.

Klimatizace za vás nedýchá

Klimatizace s dobrým filtrem může omezit vstup některých alergenů do vaší domácnosti. Dobrý filtr zachytí pyly. Ale pokud jde o alergeny, které máte uvnitř (roztoči, kočičí chlupy), nic s nimi nesvede. Takže to není úplně tak, jak by nám lidé prodávající klimatizace chtěli tvrdit. Klimatizace je schopná v jisté míře „točit vzduch“ mezi interiérem a exteriérem, což je spíš efekt, který alergici v tomhle pomalém vzdušném víru nedocení. A pak se část zachycených nečistot usazuje na roštech, filtrech a membránách klimatizačních jednotek. Tam také v lepším případě zůstanou. 

Snazší dýchání? Pokud máte astma, pobyt v uměle udržovaném klimatu jen znamená, že dostanete větší ránu, až takový skleník opustíte. Nehledě na to, že se s umělou regulací teploty naše tělo vyrovnává jen s nelibostí. Chronická rozedma plic, ischemické srdeční choroby? Ano, dýchá se vám těžko a bude se vám dýchat stejně špatně, s klimatizací nebo bez. Problém totiž není v ucpaných filtrech klimatizace, ale ve vašich plicích. A klimatizací dostáváte dovnitř jen ten stejně špatný vzduch, jako je venku. Potřebujete klimatické lázně v horách, ale ne klimatizaci.

Pokud si každý pořídí klimatizaci, menší horko venku nebude.
Pokud si každý pořídí klimatizaci, menší horko venku nebude.

Zázraky klimatizace neumí

Že klimatizace odvádí nepříjemné pachy? Jistě. A kam asi tak mizí? V případě aktivních těkavých látek by vyprchaly stejně, a pokud je jejich základ řekněme hmatatelnější, usadí se na filtrech klimatizace. Z domu jste je tedy vyprovodili jen na půl cesty. A asi největším bludem je pak informace (kterou si na vrub připisují právě ti servisní technici a opraváři), a to že čistá klimatizace pracuje lépe než špinavá. Ony totiž pracují úplně stejně, a zatím žádná solidní studie nepotvrdila onen proklamovaný rozdíl mezi spotřebou/výkonem čisté a špinavé klimatizace. Jde to proti mysli, ale je to tak. Jediné energetické ztráty plynou z nedobře zaizolované obálky domu.

Pokud doma nemáte vápenku nebo velkokapacitní fritézu, filtry se nikdy nezanesou tak, aby jimi nemohl proudit vzduch. Je to jenom o naší uživatelské představě, že čisté je lepší a funkčnější. Ale to je celé. Jen tedy, abychom příliš nehaněli poctivé servisáky: čištění klimatizací je občas opravdu zapotřebí. Problémem může být třeba nárůst plísní v čisticí jednotce. Ta by pak foukala spory do interiéru, a to dobře není. Řešení to chce, ale jedním z prvních problémů, který na vás bude čekat, je nutnost vypořádat se s vlhkostí v bytě (nebo kondenzací v klimatizaci). Není od věci zavolat technika, když se nám v klimatizaci zabydlí hmyz. To také není dobře. Stejně jako, když se klimatizace zanese nefiltrovatelným odpadem. Třeba omítkou.

Pravidelná revize rozhodně neškodí, ale
Pravidelná revize rozhodně neškodí, ale "opravovat" nad rámec netechnické výměn yfiltru je zbytečné.

Čistit nad rámec úklidu není třeba

Jinak je ale zásadní čištění většinou zbytečné, a povětšinou si vystačíme s pravidelnou netechnickou výměnou filtrů. A co ty chuchvalce prachu, které dráždí naše oko? Řekněme, že je to spíš estetická vada. Berte to tak, že jsou úspěšně odsáté z vašeho bytu a deponované na jedno místo. Ano, aby vás nezlobily, můžete je odsát vysavačem nebo otřít vlhkým hadrem. Ale v zásadě nepředstavují problém. Rozebírat kvůli tomu celou mašinu a volat technika (když se vám ji třeba nepovede složit dohromady) vážně není zapotřebí. Usazuje se vám na roštech/filtrech klimatizace pořád moc prachu? Nu, tak jej budete muset častěji utírat.

Tohle prostě nejsou zprávy, které vás potěší, pokud si vyděláváte na chleba čištěním a revizí klimatizací, nebo jejich prodejem. Takové budete potřebovat, když z interního modulu klimatizace bude něco unikat, klimatizace se stane zdrojem intenzivního zápachu, začne nepřirozeně rachtat a vydávat podivné zvuky, nebo si prostě bude počínat jinak, než jak bychom rádi.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com