Reverzní otevírání u dveří až do stropu ve skryté zárubni (Zdroj: Šimbera) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Interiérové dveře najdeme ve většině bytů a domů, jsou pevnou a nezbytnou součástí interiérů, zásadně ovlivňují vzhled obývaného prostoru a atmosféru. Výběr vhodných interiérových dveří se nevyplatí podceňovat. Dveře je však také třeba otevírat a zavírat, proto je rozšířeno několik běžných způsobů otevírání. Známe dveře otočné, posuvné na stěnu, do pouzdra a nebo do stěny, dveře otočně-kyvné a dveře skládací. Existuje však ještě jeden moderní systém otevírání dveří, totiž otevírání reverzní.

Jak reverzní otevírání dveří funguje

Reverzní dveře jsou takové, které se vždy otevírají ve směru do zárubně, i když se na první pohled zdá, že se otevírají od zárubně směrem ven. Má to ohromnou výhodu, pokud máme v obytných prostorech například úzkou chodbu s několika dveřmi, není často možné kvůli nedostatku místa dveře otevírat směrem do chodby. Při otevírání dveří směrem do místnosti navíc umožňuje reverzní otevírání vytvořit efekt čisté linie z pohledové strany chodby.

Reverzní otevírání – dveře se otevírají směrem do zárubně (Zdroj: Šimbera)
Reverzní otevírání – dveře se otevírají směrem do zárubně (Zdroj: Šimbera)

Reverzní otevírání se začalo více používat díky častému používání hliníkových skrytých zárubní. Reverzní dveře však lze použít i s klasickými obložkovými zárubněmi a zárubněmi zapuštěnými, v jejichž případě jsou plocha stěny, zárubně a dveřního křídla v jedné rovině.

Vzhledem k vývoji trendů se reverzní otevírání často využívá i u vysokých dveří a dokonce i dveří, které jsou až do stropu. Dveře do stropu lze také nasimulovat takzvanými nadtemníky, čili obkladovým panelem nad dveřmi, který imituje efekt dveří až do stropu. Otevírá se v tomto případě pouze obvyklá část dveří (197 až 240 cm). Dveře v reverzním provedení je možné vyrobit v klasické výšce (od 197 cm), ale i ve výšce převyšující 3 metry.

Reverzní otevírání v kombinaci s obkladem (Zdroj: Šimbera)
Reverzní otevírání v kombinaci s obkladem (Zdroj: Šimbera)
Reverzní otevírání v kombinaci s obkladem (Zdroj: Šimbera)
Reverzní otevírání v kombinaci s obkladem (Zdroj: Šimbera)

Správná funkce reverzních dveří Šimbera je zajištěna rektifikační výztuhou, která umožňuje vyrovnání a seřízení prohnutí dveří, ke kterému může dojít v reakci fyzikálních vlivů na konstrukci dveří ze dřeva a materiálů na bázi dřeva (například rozdílné teploty a vlhkost v koupelně a na chodbě).

Spolu s reverzním otevíráním je nutné použít magnetický zámek, případně systém magnetického otevírání, u kterého není k otevírání třeba klika, ale postačí madlo. U reverzního otevírání se používají na pohled skryté seřiditelné 3D závěsy, které nenarušují čistou linii dveří a zárubně osazené v jedné rovině.

Výhody a nevýhody reverzního otevírání dveří

Velkou výhodou použití reverzního otevírání je úspora místa nutného pro otevírání dveří v prostoru. Reverzní dveře se otevírají ve směru do zárubně, proto zaberou v prostoru méně místa podle toho, v jak široké příčce jsou osazeny (například u nosné stěny je to až o 45 cm méně místa). Se stále rostoucí cenou za m2 obytného prostoru jsou proto reverzní dveře dobrou investicí. Navíc díky tomu, že se reverzní dveře stávají masovější záležitostí, jejich příplatková cena se postupně snižuje.

Bezfalcové a reverzní otevírání v obložkové zárubni (Zdroj: Šimbera)
Bezfalcové a reverzní otevírání v obložkové zárubni (Zdroj: Šimbera)

Jednou z předností a důvodem, proč se reverzní otevírání používá, je také estetické hledisko. Dveře a zárubně jsou zarovnané v jedné rovině. V prostorech jako je chodba, nebo v místnostech, kde je více dveří vedle sebe, tvoří takové dveře jednolitý celek. Tento efekt je ještě více umocněn například použitím obkladu stěny, ve stejné dřevině, jako byla použita při výrobě dveřích. Další možností, jak mohou dveře plynule navazovat na okolní stěnu, je použití skrytých zárubní a povrchové úpravy efektní stěrkou, případně tapetou. Tapeta pak přechází ze stěny na dveře, které se tak stávají téměř neviditelné.

Vzhledem ke konstrukci dveří a zárubní se otevřené dveře neustále opírají o těsnění, v kombinaci s možným průhybem dveří jde u reverzního otevírání mnohem více patrný i milimetrový průhyb. Tento problém je však vyřešen použitím rektifikačních (napínacích) výztuh, které umožňují snadné seřízení průhybu dveří.

Bezfalcové a reverzní otevírání v obložkové zárubni (Zdroj: Šimbera)
Bezfalcové a reverzní otevírání v obložkové zárubni (Zdroj: Šimbera)

Další z možných nevýhod je, že kvůli otevírání dveří dovnitř zárubně je nutné počítat s průchodem v zárubni užším o tloušťku dveřního křídla (dveře se vyrábí standardně v šířce 40 až 42 mm a také nestandardně v šířce 50 mm - výhodou je lepší stabilita, zvuková neprůzvučnost a také pevnější širší obložka dveří). Dalším omezením může pro někoho být fakt, že dveře je možné otevřít pouze o 90°, vzhledem k tomu že jsou otevřené uvnitř zárubně, nemají prostor se otevřít více. S ohledem k běžnému umístění dveří v obytných prostorech, což je v rohu místnosti, tento fakt vůbec nemusí vadit. Zároveň je také poměrně běžné, že se při plném otevření klika často opře o zeď. Aby se tomuto zabránilo a předešlo se vyvrácení dveří ze závěsu, používají se dnes magnetické zarážky, které nepřekáží v prostoru a vyjíždějí ze spodní strany dveří (platí pro všechny otočné dveře, nejen pro ty reverzní).

Specializací firmy Šimbera jsou rodinné domy a byty, kde se reverzní otevírání hodí zejména do úzkých chodeb. V těchto prostorech je reverzní otevírání nejen praktické, ale také designově čisté a působí minimalisticky.