Co s malou koupelnou? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Bodem číslo 1 je dobře zvážit, zda v malé koupelně nechat WC a nebo ne. Pro 2 a více lidí není opravdu dobrý nápad nechat v koupelně toaletu. Ovšem nejen umístění toalety je důležité. Je vůbec třeba vědět, co chceme do koupelny umístit, co se tam vejde a co ne. Koupelna je místem pro osobní hygienu, ale i odpočinek a relaxaci a tomu by mělo odpovídat její vybavení a vzhled. A platí to i pro malé koupelny.

I v malé koupelně musí být dostatek místa. Zní to sice na první pohled paradoxně, ale je to tak. Je třeba pohodlně vystoupit z vany či sprchy a osušit se, pohodlně stát u umyvadla se zrcadlem a podobně. Základní ergonomická pravidla prostě platí i pro malé koupelny. Čili velikost sprchového koutu, velikost vany, prostor před záchodovou mísou, pokud ji zde přece jen budete mít a podobně. A pokud chcete v malé koupelně velice důmyslně promyšlené úložné prostory, často nebudou vůbec levné.

Co nesmí chybět v malé koupelně?

Odpověď je jednoduchá – umyvadlo, menší vana s vanovou zástěnou kvůli sprchování a nebo uzavíratelný sprchový kout se sprchovou vaničkou, aby při sprchování nebyla voda všude. Dále obklady a dlažba, přičemž obklady se u malých koupelen pokládají obvykle na všechny stěny a to do výšky alespoň 180 cm. 
Velmi malá koupelna, obklady řešené mozaikou
Velmi malá koupelna, obklady řešené mozaikou
Nejdůležitějším zařizovacím předmětem v koupelně je umyvadlo. Sprchový kout či vanu lze navíc v některých případech umístit do ložnice a tím si v koupelně udělat prostor. Nejlepší volbou pro umyvadlo je vždy keramika, obzvláště do malých prostor. Materiály jako sklo, nerez, kámen a nebo dřevo vyžadují dostatek prostoru, aby vynikly, navíc se o ně složitěji pečuje. I umyvadlo musí být dostatečně velké a s dostatečně velkou odkládací plochou. Standardně jsou do malých koupelen vhodná umyvadla šířek 50 až 60 cm. Ovšem nesnažte se umyvadlo uzavřít do nejmenšího prostoru malé koupelny. Umístěte jej tak, aby byl všude okolo něj dostatek místa. A pro vícečlennou rodinu vůbec není od věci instalovat dvojumyvadlo se dvěma bateriemi. Nabízena jsou i dvojumyvadla kompaktní. V malé koupelně je pod umyvadlem navíc vhodná odkládací skříňka zakrývající instalace vody a sloužící k ukládání například ručníků.

V blízkosti umyvadla je dobré zajistit možnost zavěšování ručníků, ale i jejich sušení na koupelnovém žebříčku.

Určitě v koupelně neumisťujte malé umývátko, které je určené na WC. Nebude v koupelně stačit.
Velmi malá koupelna, velký formát obkladů a potlačení spár
Velmi malá koupelna, velký formát obkladů a potlačení spár
Velmi malá koupelna, klasické řešení zástěny závěsem
Velmi malá koupelna, klasické řešení zástěny závěsem
Velmi malá koupelna, umyvadlo je zde dominantním prvkem
Velmi malá koupelna, umyvadlo je zde dominantním prvkem
Velmi malá koupelna, tmavý prvek obkladu ve světlé ploše jako hlavní designový prvek
Velmi malá koupelna, tmavý prvek obkladu ve světlé ploše jako hlavní designový prvek
Velmi malá koupelna
Velmi malá koupelna

Co určitě může v malé koupelně chybět

V každém případě může v malé koupelně chybět WC. Důvodem je nedostatek místa, potřeba soukromí a pachy. Obzvláště v případě vícečlenné rodiny jde o vážný problém. Na WC navíc potřebujeme šířku alespoň 90 cm a hloubku 1 metr, ovšem lépe 1,2 metru. A neušetříme ani na rozměrech toaletní mísy. Šířka standardně cca 360 mm a hloubka okolo 700 mm v případě kombi mísy nás limitují. WC proto raději umístěte do samostatné místnosti a nejlepší bude vsadit na závěsné WC s instalační předstěnou, které má včetně předstěny zhruba stejnou hloubku jako kombi. A když už musí být WC v koupelně, je vhodné vytvořit alespoň dělicí příčku.

Vanu a nebo sprchový kout?

Pokud máte děti a do koupelny se vana vejde, určitě ji upřednostněte a doplňte vanovou zástěnou pro případ sprchování, aby voda necákala všude kolem. Sprchový kout si navíc můžete umístit do ložnice a užívat si jej sami. Je-li vyloučené vanu do koupelny vměstnat, prostě vám nic jiného než sprchový kout nezbude. V takovém případě vsaďte na sprchovou vaničku a též na zástěnu stejně jako v případě vany. Co se týká samotné sprchy, je dobré zvolit tu nejúspornější s více funkcemi, jaká na trhu je. Nesnažte se do malých koupelen vměstnávat ucelené sprchové boxy včetně například samostatného rádia, osvětlení atd. Nakonec zjistíte, že jde o velmi nepraktické, neřku-li často poruchové řešení, u kterého nastává problém s hygienou. Za box se totiž nedostanete a ten pak v koupelně působí jako nábytek, za kterým zůstává prach, špína, plísně a podobně.
Velmi malá koupelna, extrémně velký formát obkladu, ve výklenku detail malých glazovaných dlaždic
Velmi malá koupelna, extrémně velký formát obkladu, ve výklenku detail malých glazovaných dlaždic
Velmi malá koupelna, zrcadlo opticky zvětší prostor zcela zásadně
Velmi malá koupelna, zrcadlo opticky zvětší prostor zcela zásadně

Jak koupelnu opticky zvětšit

Určitě se vyhněte ukládání věcí na zem, vše zavěšujte a pokud to stavební konstrukce dovolí vysekejte si do stěny pořádný výklenek, který osadíte regálem či regály. Opticky koupelnu zvětšíte větším formátem obkladů a dlažby a jejich světlými odstíny. Nemá smysl pouštět se do pestrobarevných variací, stejně by nevynikly a malá koupelna by vypadala přeplácaně. Nešetřete na ploše zrcadla či zrcadel, zrcadla mohou dokonce částečně nahradit obklady a zvětší tak zásadně prostor, dají mu hloubku. Byť jde jen o optický dojem. Dobré je též v malé koupelně opticky potlačit spáry, čili volte odstín spárovací hmoty odpovídající dlaždicím a nedělejte spáry příliš silné, minimalizujte je i na šířku. Nakonec je třeba sjednotit barevně veškeré doplňky a zařizovací předměty s obklady a dlažbou. A pozor – nešetřete v malé koupelně na osvětlení, špatně osvětlený prostor působí ještě menší, než je ve skutečnosti.
Velmi malá koupelna, pračka sem určitě nepatří
Velmi malá koupelna, pračka sem určitě nepatří
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com