Desky Knauf Massivbauplatte minimalizují potřebu sádrokartonových profilů Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Desky Knauf Massivbauplatte jsou posledním příspěvkem značky KNAUF k inovacím na trhu suché výstavby. Splňují několik přání těch, kteří s nimi pracují, i těch, kteří se s nimi „potkají“ jako uživatelé. Pro zpracovatele nabízejí především velmi snadnou manipulaci a rychlou a díky vzdálenosti profilů až 1 m i velmi levnou montáž.

Ona avizovaná rychlost je dána možností montovat dvě vrstvy sádrokartonových desek pomocí jedné desky bez nutnosti si lámat hlavu s tím, jak se mají spáry jednotlivých vrstev překrývat. Druhou obrovskou výhodou je snadná manipulace s deskou, vykazující stejnou hmotnost jako běžná „dvanáctapůlka“, ale šířka desky je při tloušťce 25 mm pouhých 625 mm. Jeden člověk ji tedy velmi snadno uchopí a také namontuje, a to i ve stísněných prostorách. V této souvislosti není zanedbatelné ani její úsporné skladování, protože díky šířce 625 mm se vejde půdorysně téměř kamkoli (známé jsou případy na stavbě nepřípustného skladování běžných desek na výšku, kdy se při závanu větru či neopatrném dotyku odporoučely k zemi s nešťastníkem nebo jeho částí pod nimi).
Pro samotné uživatele nabízí tato deska skutečně masivní konstrukci, která i při poklepu nevykazuje typicky dutý zvuk a lze na ni snadno zavěsit obraz či kuchyňskou linku. Novou dimenzi představuje pro rekonstrukci bytových jader, a to i svépomocí, kde vyniknou všechny výše jmenované vlastnosti (prostorová úspornost, snadná manipulace i jednoduchost montáže). Výhodou desky je i podstatně snadnější transport v osobních autech či přívěsných vozících (šířka 625 mm). Použití Massivbauplatte nevyžaduje větší množství spár typických pro maloformátové desky (součet spár při dvouvrstvém opláštění desek 1250 x 2000 x 12,5 mm je stejný jako jednovrstvé s Massivbauplatte 625 x 2000 x 25 mm).
Profily pro desky Knauf Massivbauplatte jsou od sebe 1 metr daleko
Profily pro desky Knauf Massivbauplatte jsou od sebe 1 metr daleko
Zpracování Massivbauplatte vyniká jednoduchostí
Zpracování Massivbauplatte vyniká jednoduchostí
Desky jsou montovány zásadně naležato
Desky jsou montovány zásadně naležato
Při ukázce zpracování je patrná nižší pracnost
Při ukázce zpracování je patrná nižší pracnost
Použití Massivbauplatte je levnější i díky menší pracnosti dokončovacích prací
Použití Massivbauplatte je levnější i díky menší pracnosti dokončovacích prací
V neposlední řadě je zajímavá i cena, která je nižší ve srovnání se dvěma vrstvami desek 12,5 mm (už v čisté ceně materiálu).
Je důležité se rovněž zmínit o akustických vlastnostech této desky. Při použití dvouřadých profilů a opláštění z každé strany jednou deskou Massivbauplatte 25 mm (W355) vykazuje váženou laboratorní vzduchovou neprůzvučnost 58 dB při tloušťce 255 mm, což bohatě stačí pro mezibytové příčky (požadovaných 53 dB stavební neprůzvučnosti). U příček s jednořadými profily je laboratorní neprůzvučnost 47 dB při tloušťce 100 mm. Při masivnosti konstrukce je to velmi rychlá a zajímavá i akusticky kvalitní varianta pro příčky v rámci jednoho bytu (požadovaných 43 dB stavební neprůzvučnosti).
Detailnější informace ke konstrukcím Massivbauplatte najdete v technickém listu W35, prospektu „Nejlevnější je profil, který nepoužijete“, v příloze ceníku a rovněž v Knaufstylu 2/2011.
Připravil: Ing. Miroslav NyčZdroj použitých fotografií a grafů: Knauf Praha
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku